UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розумна економія: як менше платити за світло

В Україні діють спеціальні тарифи, які допомагають зменшити суму у платіжках.

Минулого року влітку в Україні зросли тарифи на електроенергію. Але українці все ж можуть зекономити на оплаті комунальних послуг, пише «На пенсії».

Читайте також: Через підвищення тарифів на електроенергію інші комунальні послуги подорожчали майже на 13% - Держстат

Для цього є зонні тарифи, які диференціюються за періодами часу. В Україні є два варіанти — двозонний та тризонний.

Якщо говорити про двозонний, то він ділить добу на дві зони – день і ніч, а тризонний – на три (ніч/піковий/напівпіковий).

Двозонний лічильник дає можливість платити за світло за двома тарифами. З 7:00 до 23:00 по 2,64 грн/кВт-год, а з 23:00 до 7:00 – 1,32 грн/кВт-год. Тризонний лічильник ділиться на такі зони:

Якщо ви плануєте встановлювати такий лічильник, то добре прорахуйте, який вам вигідніший. В Україні більшу популярність мають саме двозонні лічильники. А ось тризонні зручні, якщо під час максимального навантаження ви не активно користуватиметеся світлом, в іншому випадку це невигідно.

Що скористатися цими тарифами, потрібно замінити лічильник. Для цього потрібно звернутися до групи обслуговування клієнтів регіонального обленерго за місцем проживання та подати заяву. Оплату заміни лічильника проводить споживач. Хоча в Україні деяким споживачам за спеціальними програмами встановлювали такі лічильники абсолютно безкоштовно.

Нагадаємо, уряд України дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги.