UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рожкова розкритикувала зміну повноважень в Нацбанку

За її словами, це руйнує колегіальність НБУ.

Перша заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова розкритикувала рішення правління Нацбанку про перерозподіл повноважень в НБУ через якого була скорочена її вертикаль підпорядкування. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, таке рішення НБУ руйнує колегіальність.

"Надаю свій особистий коментар щодо рішення по перерозподілу повноважень в НБУ. Ми з Дмитром (заступник голови НБУ Дмитром Сологубом - ред.) Не підтримали це рішення. По-перше, такий підхід не відповідає найкращим світовим практикам. По-друге, не тільки створює загрози для прийняття регулятором по-справжньому неупереджених рішень, але і руйнує колегіальність ", - написала вона.

Рожкова додала, що таке рішення також не відповідає принципам незалежності, які були закладені в основу трансформації Нацбанку в 2014-2015 рр., Що проводилася, зокрема, з урахуванням вимог МВФ.

"Це той випадок, коли нестерпна спрага інновацій не враховує світові практики. Оновлена команда хоче зробити щось абсолютно нове і нетрадиційне", - додала вона.

Однак Рожкова також підкреслила, що вона продовжить працювати.

Ну що ж. Закінчився режим тиші (це не про Місцеві вибори, а про монетарну комітет у Національному банку?), тож, як то...

Опубліковано Катериною Рожкової Понеділок, 26 жовтня 2020 р

Читайте також: Нацбанк як і раніше очікує надходження траншу від МВФ до кінця року

Повідомлялося, що в Нацбанку частково змінили вертикаль підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів НБУ між ними. Також відбулися зміни в розподілі вертикалей підпорядкування за членами правління Нацбанку. Рішення було прийнято 20 жовтня. До недавнього Катерина Рожкова відповідала з апруденційній нагляд. Виходячи з змін в вертикалі підпорядкування, повноваження Рожкової істотно скорочено.

Раніше Рожковій  було виінесено недовіру.  Сама Рожкова вважає винесення їй недовіри через спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності центробанку. Вона також зазначила, що рішення про винесення догани і висловлення недовіри приймалося "за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін".