UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росстат підтвердив падіння прибутків російських підприємств в чотири рази

Підприємства стають збитковими через руйнування ринків збуту. 

Російські компанії з початку літа 2024 року відмічають падіння прибутків. За підсумками червня сальдований фінансовий результат (прибутки мінус збитки) загалом по економіці скоротився в чотири рази в річному вираженні – до 860 млрд руб. Про це пише The Moscow Times з посиланням на дані Росстату.

Порівняно з червнем минулого року (3,27 трлн руб.) компанії втратили більш ніж 2,4 трлн руб. прибутків, або майже $27 млрд. Відносно травня сальдований прибуток по економіці став меншим у 3,4 раза, або на 2,13 трлн руб.

Найбільше втратила вугільна промисловість: сукупний збиток галузі склав 7,1 млрд руб. проти прибутку в 282,5 млрд руб. за аналогічний період минулого року. Зазначається, що до кінця червня морський експорт вугілля з Росії обвалився на 17%, а вивезення коксівного вугілля стало мінімальним за два роки після того, як головні клієнти вугільників – Китай, Індія та Туреччина – різко скоротили закупівлі.

Читайте також: Росія не проявляє готовності до мирних перемовин — Сікорський

9% прибутку за пів року втратили металурги, яких також відрізали санкціями від можливості продавати метал на Захід. На 22% просіли прибутки нафтопереробних заводів, які з початку року понад 40 разів зазнавали атак безпілотників і не менше 10 разів зупиняли виробництво.

Понад 26% сальдованого прибутку втратили компанії роздрібної торгівлі, а якщо виключити автосалони, обвал став майже двократним – на 46,1%.

У липні, за даними Росстату, російська промисловість просіла на 0,8% стосовно червня, а в червні – на 1,5% стосовно травня.

Нагадаємо, що в новий пакет санкцій США, який введено 23 серпня, потрапили компанії з ланцюга постачання для російського концерну «Промтех». Завдяки підставним фірмам у Франції, Туреччині та Гонконгу російський бізнес імпортував західні компоненти для виробництва зброї у РФ. Про неправомірні дії концерну стало відомо у липні завдяки розслідуванням журналістів Trap Aggressor, німецьких редакцій Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR та французької Le Monde.