UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Роснефть" лякає ЄС зупинкою нафтопереробних заводів

Сечін заговорив про відмову ЄС від російської нафти, хоча європейські лідери не обговорювали таку можливість.

Якщо Євросоюз вирішить відмовитися від поставок нафти з Росії, це спричинить зупинку європейських нафтопереробних заводів. Про це сьогодні у Вероні заявив голова компанії "Роснефть" Ігор Сечін.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, Сечін сьогодні приїхав на енергетичний форум в Італії, оскільки російський нафтовий гігант добуває "чорне золото" в Сардинії і є найбільшим акціонером італійської компанії Pirelli.

За словами Сечіна, якщо ЄС припинить закупки нафти в Росії, йому доведеться налагоджувати поставки з Близького Сходу.

"А оскільки логістичний ланцюг буде розірвано, це означатиме додаткові витрати для європейських платників податків по 16 доларів при купівлі тони нафти, або 2,8 мільярди доларів на рік", - порахував Сечін.

Він також нагадав, що Близький Схід – неспокійний регіон і бути впевненим в надійності поставок буде складно. В цей же час, польське видання зауважує, що розмови Сечіна про відмову ЄС від закупок нафти в Росії досить дивні. Європа не обговорювала наразі такої можливості. Санкції Заходу передбачають лише заборону допомагати Кремлю добувати нафту в Арктиці.

Нагадаємо, що компанія "Роснефть" потрапила під жорсткі економічні санкції Заходу через воєнну агресію Росії проти України. Аби компенсувати втрати, "Роснефть" попросила більше 50 млрд доларів пенсійних грошей росіян. !zn