UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росію звинуватили у спробі підірвати основи Митного союзу

Ініціатива РФ про ліміт на імпорт алкоголю порушує принципи роботи об'єднання, вважають експерти ЄЕК.

Євразійська економічна комісія виступила проти ініціативи РФ щодо обмеження ввезення алкоголю на територію РФ з країн-членів Митного союзу.

Як йдеться в повідомленні прес-служби ЄЕК, опублікованому в понеділок, такий крок "нівелює ефект єдності митної території".

"Запровадження за ініціативою однієї із сторін будь-яких кількісних обмежень на окремий вид товару може викликати у подальшому аналогічні кроки з боку інших держав-учасників стосовно інших товарів, що в підсумку нівелює досягнутий ефект єдності митної території", - заявив глава податкового комітету ЄЕК Тимур Сулейманов.

Росія запропонувала ввести обмеження на ввезення алкоголю для фізичних осіб в обсязі 5 літрів нібито через те, що регіони стали недоотримувати надходження від акцизів на алкоголь через "сірий" імпорт алкогольної продукції з Казахстану, де ставки акцизів майже в два рази нижче російських.

"Нормативна правова база МС і ЄЕП, а також Договір про ЄАЕС прямо забороняють введення додаткових умов взаємного обороту товарів, послуг і капіталу", - наголошується в повідомленні ЄЕК.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко на своїй недавній прес-конференції зауважив, що Росія не може самостійно, не порадившись у друми членами МС, вводити проти України санкції, як вона погрожує зробити.

"Після того, як Казахстан і Білорусь вступили в Євразійський союз, питання відповідних санкцій повинен вирішувати Євразійський союз, а не Росія. Ця організація недієздатна", - зазначив він.!zn