UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський уряд хоче зробити в'їзд в Крим по залізниці платним - ЗМІ

Вартість може скласти 800 рублів з людини - остаточне рішення так і не було прийнято.

В уряді РФ мають намір запровадити плату за користування послугами "Кримської залізниці", повідомляє КоммерсантЪ з посиланням на свої джерела.

Видання зазначає, що віце-прем'єр Дмитро Козак, який відповідає за Крим, ще в листопаді провів нараду щодо проблем так званої "КЖД". Організація хоче отримувати від "Укрзалізниці" гроші за курсування українських поїздів по території півострова і сама нібито виплачує аналогічний тариф УЗ.

Українська компанія, згідно з офіційними заявами, вважає кримські залізничні колії частиною української мережі, а тому не збирається платити самій собі за користування інфраструктурою і вважає подібні вимоги незаконними. У результаті російська влада вирішила, що доплачувати повинні пасажири і вантажовідправники. Так, пише Ъ, "рішення зафіксовано у протоколі, термін виконання доручення - 1 грудня".

Але механізм так і не набув чинності, оскільки "потрібна ретельна його проробка". Одне з джерел російського видання стверджує, що розмір збору не прораховано. За його оцінкою, у розрахунку на одного пасажира ця сума може скласти близько 800 руб. і буде стягуватися кримської прикордонною службою, "кінцева сума буде залежати від маршруту прямування і відстані".

"Процедура буде такою: поїзд заходить кондуктор, який продає квитки пасажирам",- цитує Ъ джерело, близьке до Мінтрансу. Аналогічним чином буде стягуватися плата за вантаж, що приходить на станцію.

Російське видання зазначає, що квитки на поїзди формування КЖД вже подорожчали через перехід Криму на російську систему обліку, згідно якої для України застосовується міжнародний тариф. Так, вартість купейного квитка на поїзд Керч-Київ з 810 руб. зросла до 2,3 тис. руб.

За словами одного із співрозмовників Ъ, "оголошення про введення додаткового збору за проходження поїздів по Криму з'явилося в касах КЖД ще в жовтні, але потім раптом зникло". При цьому обмеження стосувалося тільки громадян України.