UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські держоргани блокують українським продуктовим мережам постачання товару до Криму

Формально, на думку місцевої невизнаної влади, постачання з материкової України на півострів - зовнішньоекономічна діяльність.

Українські мережі продуктових супермаркетів, які продовжують працювати у Криму, не можуть забезпечити стабільні постачання продуктів на півострів. Причина - не міфічна економічна блокада республіки з боку України, а незрозумілі правила ведення бізнесу і зайва активність російських держорганів, в тому числі і Росспоживнагляду, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Як розповіли виданню у мережі "Фуршет", відвантаження товарів до Криму припинили близько тижня тому. Основна причина - неможливість вивести гроші з півострова, говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Українські банки на півострові заборонені, безготівкові розрахунки не проводять, - говорить Дорошенко. - Тому ритейлери у прямому сенсі слова сидять на валізах з грошима, але не можуть закупити товар: тільки у місцевих постачальників, запаси у яких теж обмежені".

Тепер до цього додалася ще одна проблема: Росспоживнагляд заявив, що 14 травня на Крим поширилася дія заборони на імпорт до Росії продукції компанії "Рошен", низки сирзаводів, молокопереробників і м'ясокомбінатів.

"Немає ані рекомендацій, ані роз'яснень, як працювати, причому ні з боку української влади, ні з боку кримсько-російської", скаржиться представник однієї з торгових мереж, що працюють у Криму.

Як пише видання, формально, на думку місцевої невизнаної влади, постачання з материкової України на півострів - зовнішньоекономічна діяльність. Відповідно, повинні оформляти всі документи, митні декларації, сплачувати мито і збори, реєструвати договори, здавати валютну виручку тощо.

"Якщо не оформляти ці документи, в будь-який момент можуть виникнути претензії з боку російської митниці і податкової, - кажуть ритейлери. - З іншого боку, Україна не визнала Крим частиною Росії, більшість мереж зареєстровано як українські компанії, тому - який імпорт-експорт?".

Теоретично, мережі могли б закуповувати продукти для своїх кримських магазинів у Росії - наприклад, у Краснодарському краї. Але їм це невигідно.

"Продукти у Росії дорожчі як мінімум на 40%, ще 10% до вартості додасть доставка, - підраховує Дорошенко. - Разом у роздробі ціни зростуть більш ніж на 50%. Навряд чи кримчани спокійно сприймуть подорожчання: їхні доходи настільки різко не збільшилися".

Є також проблема з тим, що фури можуть застрягти на перевантаженій Керченській переправі більш ніж на добу, що призведе до втрати продуктів, які швидко псуються.

Поки ж кримчанам розпродають товарні запаси, сформовані раніше. !zn

Читайте також:

У Криму заборонили цукерки Roshen, українське молоко та алкоголь з Молдови

Набув чинності закон про окуповані території України

Кримська "влада" витісняє "Укртелеком"