UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські банки почали тікати з окупованого Криму

Досі зовнішні ризики блокували півострів тільки для великих гравців. Крім того, кажуть російські банкіри, Крим на повірку "виявився не такий привабливий, як здавалося".

Банківський ринок окупованого Росією Криму, який тільки сформувався, знову почав змінюватися під дією геополітичних ризиків, пише російський "Коммерсантъ".

Побоювання погіршення відносин із західними контрагентами стали виявляти прямий вплив на гравців, незважаючи на скромний характер їх бізнесу. Першим на цьому ґрунті півострів залишає томський "Промрегионбанк" - всього через два місяці після виходу в анексований Крим.

Досі зовнішні ризики блокували півострів тільки для великих гравців. Це перший став відомим випадок добровільного відходу російського банку з Криму, досі вважався в РФ перспективним з фінансової точки зору, особливо для невеликих гравців.

Всього в анексованому Криму працюють майже 30 російських банків.

Чому перспективи Криму були настільки швидко переглянуті, банк лише загально пояснив в офіційному повідомленні на сайті: "Закриття офісу в Сімферополі - це вимушений крок, пов'язаний із загостренням зовнішньополітичної обстановки і посиленням системних ризиків для банку і його партнерів як на території Криму, так і в інших російських регіонах присутності. Бажаючи зберегти стабільність в роботі і довіру клієнтів, керівництво "Промрегионбанка" прийняло рішення про закриття ККО "Сімферопольський".

За словами співрозмовників видання, "Крим на перевірку виявився не такий привабливий, як здавалося: ціни на оренду, як в Москві, а ось населення набагато менше 2 млн осіб на весь півострів".

Втім, політичний аспект, схоже, все-таки основний. "Вже зараз зрозуміло, що ситуація навколо Криму дуже напружена, санкції продовжаться, і ризикувати відносинами всього банку з західними контрагентами не заради самого очевидного і поки що маленького бізнесу в Криму немає сенсу",- говорить співрозмовник видання.

За інформацією "Ъ", побоювання можуть стосуватися реакції західних банків-контрагентів, у яких "Промрегионбанк" має коррахунку. Зокрема, мова може йти про німецькому Commerzbank. Для європейських, американських банків Крим - окупована територія. У такій ситуації великі ризики їх відмови проводити операції тих російських гравців, які на ній працюють.

Власне, в цьому й полягала одна з основних побоювань великих російських банків, які не побажали вийти в Крим. З них там працює лише банк "Росія", який і так перебуває під жорсткими західними санкціями. Досі вважалося, що для невеликих банків ці ризики несуттєві. Але, як показала практика, не для всіх.

Нагадаємо, в середині вересня Нацбанк України дозволив українським банкам проводити розрахунки з контрагентами в Криму в гривнях через кореспондентські рахунки іноземних банків, крім тих, що розміщені та працюють на території Криму.!zn