UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росії не терпиться почати продавати газ Україні

РФ чекає, що Україна захоче купити дорогий російський газ.

Москва і Київ ще не починали переговорів щодо поставок і транзиту газу, але російська сторона вже заявила про свою "готовність" почати знову продавати газ Україні, щойно розпочнеться традиційний сезон закачування в сховища (ПСГ).

Як повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, на даний момент Україна і РФ "поки не ведуть конкретних переговорів". Але, за його словами, "ми готові поставити їм (Україні) необхідні обсяги газу".

Голова російського Міненерго вважає, що в ситуації з поставками газу в Україну "абсолютно зрозуміла ситуація". На його думку, Україні "треба" купити в Росії газ, щоб в наступну зиму знову забезпечити надійний транзит в ЄС (взимку проблем з цим не виникло, навіть незважаючи на те, що "Нафтогаз" відмовився купувати дорогий російський газ).

Протягом всього опалювального періоду газ для потреб України надходив тільки з території Європи. І тим не менш, на сьогодні запаси газу в ПСГ України найбільші за останні п'ять років.

В опалювальний сезон, з 29 жовтня 2015 року, Україна увійшла з запасами газу в сховищах обсягом 17 млрд куб. м газу. Станом на 14 березня в ПСГ перебувало 9,436 млрд куб. м газу. Протягом опалювального сезону Україна для своїх потреб використала 7,6 млрд куб. м газу.

Читайте також: "Газпром" збільшив суму позову проти "Нафтогазу" до $ 31,7 млрд

Раніше повідомлялося про те, що Єврокомісія готова бути посередником у переговорах України і РФ, які, на його думку, мають відбутися "до кінця поточного опалювального сезону", тобто до квітня. Брюссель закликає Київ і Москву вже сьогодні "розпочати підготовку до наступного осінньо-зимового сезону" з тим, "щоб забезпечити знаходження проміжних рішень".

Остання тристороння зустріч у форматі Україна-ЄС-РФ відбулася в Брюсселі ще в кінці вересня 2015 року. Тоді був парафований другий "зимовий пакет", та додаткову угоду до контракту "Нафтогазу" і "Газпрому" у рамках цих домовленостей. В рамках цих домовленостей Україна купила у РФ безпосередньо близько 2,5 млрд куб. м російського газу. З 25 листопада закупівлі були припинені.