UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни все-таки купують "Київобленерго" в американців

Після запевнень американських інвесторів про те, що вони не збираються йти з України після 10 років володіння тут енергетичними активами, російська компанія підтвердила досягнення домовленості про покупку.

ТОВ "ВС Енерджі Інтернейшнл" досягла домовленості з корпорацією AES (США) про придбання двох енергопостачальних компаній в Україні - 89,12% акцій ПАТ "AES Київобленерго", а також 84,56% акцій ПАТ "AES Рівнеенерго", повідомили в прес-службі компанії у п'ятницю, 1 лютого.

За її даними, закриття угоди очікується до середини 2013 року, після отримання дозволу регуляторних органів.

"Електроенергетика - головний напрямок нашого бізнесу і ми зацікавлені в розширенні. Ми маємо високу компетенцію в області передачі та постачання електроенергії, що підтверджується показниками ефективності наших компаній", - цитується в повідомленні президент "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" Михайло Спектор.

Азаров роз'яснив американським власникам "Київобленерго", що таке власність в Україні

Нагадаємо, у ЗМІ 25 січня з'явилася інформація, що американські інвестори вирішили позбутися від своїх енергетичних активів, якими вони володіли в Україні протягом 10 років. Проте пізніше у той же день представники американської компанії поспішили запевнити, що нічого не знають про продаж.

Американська AES Washington Holdings B.V. (входить у структуру AES Сorporation) придбала пакети акцій "Київобленерго" і "Рівнеобленерго" розміром 75%+1 акція на приватизаційному конкурсі в 2001 році. Потім AES Сorporation збільшила свої пакети акцій до 89,12% в "AES-Київобленерго" і до 84,56% - в "AES-Рівнеенерго".

Як відомо, в Україні VS Energy володіє близько 95% акцій в "Одеса-", "Дніпропетровськ-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго". Групі також належить близько 70% у "Чернівціобленерго", близько 50% - в "Одесаобленерго" і близько 15-20% - в "Хмельницьк-" і "Миколаївобленерго". Напередодні VS Energy продала контрольний пакет "Закарпаттяобленерго".

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців, у тому числі Олександр Бабаков.

ПАТ "AES Київобленерго", яке обслуговує 881 тис. споживачів у Київській області, а також 84,56% акцій ПАТ "AES Рівнеенерго", яке обслуговує 412 тис. споживачів у Рівненській області.

"AES Київобленерго" і "AES Рівнеенерго" експлуатує розподільні електричні мережі та постачає електроенергію 881 тис. і 412 тис. споживачам відповідних областей. !zn

Читайте також:

Енергетика: злив розраховано

Росіяни купили ще одну енергокомпанію в Україні

Азаров роз'яснив американським власникам "Київобленерго", що таке власність в Україні