UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіянам спрогнозували замороження зарплат через санкції Заходу

Головний удар від економічних санкцій і зростання податкового навантаження в Росії візьмуть на себе безпосередньо самі росіяни, визнали в уряді РФ: збільшення інфляції призведе фактично до обнулення зростання доходів громадян і приватного споживання в 2015 році.

Мінекономіки РФ у вівторок представило новий макропрогноз на 2014-2017 роки, що відображає вплив війни санкцій і запланованих змін у податковій політиці на стан російської економіки. Зокрема, відомство пророкує обнулення зростання зарплат росіян через санкції і податки.

Перше, що потрапило під перегляд, - інфляція. У 2014 році її поріг через ембарго на імпорт продовольства збільшено з 6,5% до 7,5%. З 2015 року на зростання цін можуть вплинути також введення регіонального податку з продажів та сплата страхових внесків у систему ОМС з усієї суми зарплати - обидва ці пропозиції зараз обговорює уряд. Це збільшить граничні темпи зростання цін до 7%, пише російський "Коммерсантъ".

Незалежні економісти такі оцінки вважають занадто оптимістичними. Глава центру макроекономічних досліджень Сбербанку Юлія Цепляєва прогнозує, що до кінця 2014 року інфляція досягне 9%, а до кінця 2015 року сповільниться до 7,3%. За розрахунками Дмитра Польового з ING Eurasia, в 2014 році імпортні обмеження збільшать ціни на 1,2-1,5 відсоткового пункту (п. п.) - до 8%, а в 2015-му тільки податок з продажів додасть до інфляції 2 п. п. Окрім того, у відомстві пана Улюкаєва не виключають, що РЖД вдасться домогтися індексації своїх тарифів з 2015 року на рівні вище прогнозної інфляції (на 10%), це додасть тиску на ціни і економічний блок уряду з боку й інших держкомпаній.

Слідом за інфляцією в прогнозі Мінекономіки РФ у бік погіршення різко поповзли показники, пов'язані з доходами громадян і рівнем приватного споживання, яке в останні роки забезпечувало дві третини зростання ВВП. У 2014 році на динаміку обороту роздробу інфляція не вплине (його зростання за підсумками року збережено на рівні 1,9%) - у міністерстві вважають, що реальна зарплата зросте навіть дужче, ніж очікувалося раніше (на 1,7%), а падіння попиту позначиться на споживанні послуг (1% замість 1,6% зростання). У 2015 році реальна зарплата перестане рости (0,2%), а динаміка роздробу і послуг фактично обнулиться (0,6%). Утримати колишні 0,5% зростання ВВП у другій половині 2014 року повинні заміщення імпорту з України в металургії і хімії, збільшення внутрішньої переробки продовольства і хороший урожай. Внесок у ВВП забезпечить і чистий експорт - позитивне сальдо торгового балансу на тлі зростання середньорічної ціни нафти на $ 1 до $ 101 за барель) і падіння імпорту на $ 8 млрд досягне $ 197 млрд. Але в 2015 році ці тимчасові фактори себе вичерпають, і економіка покаже максимум 1% зростання замість 2%, на які розраховував уряд у травні, головним чином з-за вкрай низької динаміки інвестицій (1% замість 2,4%, під впливом у тому числі податкових новацій уряду).

У Мінфіні вже заявили, що вважають прогноз цін на нафту Мінекономіки - збереження їх на рівні $ 100 за барель аж до 2017 року - надто оптимістичним. !zn