UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заснувала національну платіжну систему

Російська платіжна картка буде працювати у кобрендингу з Visa і MasterCard, першу картку обіцяють випустити до середини 2015 року.

Центральний банк Росії запровадив оператора національної системи платіжних карт (НСПК). Відповідне рішення було прийнято на засіданні ради директорів російського ЦБ 16 червня, повідомила журналістам голова регулятора Ельвіра Набіулліна.

"У нас було прийнято рішення на засіданні ради директорів (16 червня, - ред.) про створення акціонерного товариства, оператор НСПК проходить держреєстрацію. У нас є дорожня карта щодо створення інфраструктури, у Центральному банку створено комісію, куди входять депутати Держдуми, члени Ради федерації, уряду для збірки технологічних рішень", - розповіла вона, зазначивши, що експертна рада при робочій групі до 1 липня має дати свій висновок про можливі рішення у внутрішній архітектурі проекту.

Раніше заступник голови ЦБ РФ Тетяна Чугунова заявляла, що першу національну платіжну картку може бути випущено в середині 2015 року і вона зможе працювати в кобрендингу з чотирма платіжними системами - китайською UnionPay, японською JCB і міжнародними Visa і MasterCard.

НСПК буде будуватися не з нуля, а на основі технічної інфраструктури однієї з діючих платіжних систем. Основними кандидатами є системи ПРО100 і "Золота корона". Тоді заступник голови ЦБ підкреслила, що з моменту випуску нова картка зможе працювати в кобрендингу з іншими платіжними системами, що дозволить цією карткою відразу розплачуватися за кордоном. Внутрішні транзакції при цьому будуть оброблятися тільки НСПК. !zn

Читатйте також:

Безготівкові розрахунки в Росії вперше обігнали операції зі зняття готівки в банкоматах

Visa і MasterCard заблокували обслуговування карток ще двох російських банків

НБУ хоче потіснити Visa та MasterCard в Україні