UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вводить мита на низку американських товарів

Митом обкладуть тільки ті товари, аналоги яких є на російському ринку.

Російська Федерація вводить мита на американські товари у відповідь на рішення Сполучених Штатів обкласти митами закордонні поставки сталі і алюмінію. У коментарі глави російського міністерства економічного розвитку Максима Орєшкіна наголошується, що США відмовилися компенсувати РФ втрати, що виникають через американські мита, у зв'язку з чим і вирішено ввести "балансуючі заходи".

У російському відомстві зазначили, що остаточний перелік американських товарів, які обкладуть митом, поки не визначено. Його планують сформувати за кілька днів. При цьому обкладуть митом тільки ті товари, аналоги яких є на російському ринку, передає BBC.

22 травня Росія повідомила Світову організацію торгівлі, що відповідні обмеження щодо товарів із США оцінюються на суму до 537,6 млн доларів (25-відсоткове мито на експорт до США російської сталі, обсяг якого оцінюється в 1,512 млрд доларів, і 10-відсоткове мито на експорт алюмінію, який оцінюється в 1,646 млрд доларів).

Адміністрація президента США Дональда Трампа 31 травня оголосила про введення мит на сталь та алюміній з Євросоюзу, Канади і Мексики. У США заявляють, що діють в інтересах національної безпеки, вважаючи, що збільшення імпорту цих металів становить загрозу для американської металургії.

У відповідь на нові американські тарифи на метали, в ЄС підготували і подали до СОТ перелік низки товарів, на які можуть бути введені мита. До переліку, зокрема, потрапили апельсиновий сік, віскі, тютюн та мотоцикли зі США.

14 червня представники держав-членів ЄС підтримали комплекс відповідних заходів на дії США. У Брюсселі погодили запровадження 25%-го мита на американську продукцію загальним обсягом 2,8 мільярда євро. Узгоджене рішення має схвалити Європейська Комісія. Очікується, що воно набуде чинності вже 20 червня.