UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія опинилася на межі втрати турецької газового ринку

Туреччина розпочала підготовку до судових позовів з "Газпромом".

Турецькі імпортери газу готуються до можливого звернення в міжнародний арбітражний суд через скорочення поставок з Росії і підвищення цін. Це станеться, якщо компаніям не вдасться домовитися з "Газпромом", передає турецька газета Hürriyet Daily News з посиланням на власні джерела.

"Ми хочемо вирішити це питання у відповідності з контрактом, укладеним з "Газпромом", і, по можливості, у максимально позитивному ключі. Якщо ж це не буде можливим, то місце, в яке доведеться звернутися в зв'язку з цим, представляється очевидним, що це – міжнародний арбітраж", – сказав один з інформаторів видання.

За його інформацією, позови будуть подаватися окремими компаніями, а відповідачем стане дочірня структура "Газпрому" – "Газпром експорт".

"Суть в тому, що якщо Росія вчинить з Туреччиною так само, як з Україною і Литвою, то вона може втратити турецький ринок", – зазначило джерело, нагадавши, що Туреччина купувала в Росії 10 млрд куб м. газу на рік.

В кінці січня "Газпром" скасував знижку на газ для низки турецьких компаній. А 25 лютого без офіційного пояснення скоротив поставки. 1 березня "Газпром" в односторонньому порядку підняв ціни на газ, що поставляється турецьким імпортерам.

Нагадаємо, відносини Туреччини і Росії зіпсувалися восени 2015 року, після того, як турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, який вторгся в повітряний простір країни. Незабаром влада Росії оголосила, що проектний газопровід "Турецький потік" підпадає під дію закону про заходи РФ проти Туреччини.