UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія має намір накласти на Україну штраф за "борг Януковича"

Позов Мінфіну РФ розглядатиме Високий суд Великобританії.

Росія має намір стягнути з України 3,137 мільярдів доларів за облігаціями, розміщеними у РФ у 2013 році.

Це випливає з позову, поданого в інтересах РФ компанією The Law Debenture Trust Corp. у Високий суд Великобританії, передає "РБК-Україна".

У позові йдеться, що 21 грудня 2015 року, коли настав строк погашення паперів, що Україна не виплатила 3,075 мільярдів доларів, в результаті чого порушила умови позики. Крім основної суми боргу, РФ має намір стягнути з України додаткову компенсацію понад суми боргу та накопичених відсотків.

На думку позивача штрафної відсоток повинен нараховуватися за ставкою 8% (законодавчо встановлена ставка боргу, визнаного в судовому рішенні) або за ставкою 5% (як в умовах паперів), або з альтернативної ставки, якщо вирішить суд.

Напередодні Міністерство фінансів України заявило, що буде оскаржувати в суді всі позовні вимоги Росії по боргу Януковича".

Читайте також: У прийнятому держбюджеті-2016 немає грошей на борг Януковича

Україна в листопаді 2015 року реструктуризувала зовнішні борги на суму $ 14,36 млрд і 600 млн євро. Процентна ставка за новими паперами на загальну суму $ 12 млрд була встановлена на однаковому рівні 7,75% річних. Процентний дохід, починаючи з 1 березня 2016 року, нараховується і виплачується двічі на рік – 1 березня та 1 вересня.

Росії пропонувалися ті ж умови. Однак Москва відмовилася взяти участь в реструктуризації, зажадавши повернення коштів у повному обсязі (мова йде про $ 3 млрд, виданих Віктору Януковичу в кінці 2013 року) і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає. На даний момент Україна і РФ почали судові розгляди.