UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія до саміту у Вільнюсі ще раз спробує переконати Україну вступити до Митного союзу

Заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін розраховує, що аргументи російської сторони будуть правильно сприймати у Києві.

Росія і Україна проведуть низку консультацій, в тому числі на рівні голів МЗС, з питання участі Києва у Митному союзі до саміту "Східного партнерства", який пройде у листопаді у Вільнюсі. Про це заявив статс-секретар, заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін.

"Що стосується двосторонніх контактів, то у нас було заплановано досить значний порядок денний. У середині жовтня в Калузі відбудеться зустріч в рамках великої міждержавної російсько-української комісії на рівні прем'єрів. Це буде економічний комітет. В кінці жовтня у Ростові-на-Дону заплановано підкомісію з міжнародних питань, і з кожної сторони делегацію очолять міністри закордонних справ. В кінці жовтня у Дніпропетровську планується міжпарламентська двостороння зустріч", - сказав він.

За словами Карасіна, у Москві розраховують, що аргументи російської сторони будуть правильно сприймати у Києві.

"У нас досить насичений двосторонній порядок денний. Саміт у Вільнюсі, де Україна має намір підписати угоду про асоціацію з ЄС, накладає свій відбиток на атмосферу двосторонніх відносин. Ми як і раніше готові ділитися з нашими українськими партнерами аргументацією на користь євразійського напрямку інтеграції. Принаймні, проти того, щоб протиставляти євразійську інтеграцію європейській", - сказав він.

Заступник голови МЗС зазначив, що саме підготовці цих зустрічей і їхньому наповненню було присвячено його переговори з першим заступником голови МЗС України Русланом Демченком, які пройшли у середу в Києві.

Дипломат підкреслив, що тема Митного союзу та участь України в ньому, безсумнівно, буде підніматися під час усіх цих переговорів. "Як ми можемо уникнути цієї теми, якщо вона є настільки злободенною і найбільш важливою в суспільному розумінні характеру двосторонніх відносин!" - сказав він.

Нагадаємо, 18 вересня Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію з ЄС, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання в листопаді. Угоду про асоціацію Україна-ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Після цього Москва неодноразово дозволяла собі досить категоричні висловлювання на адресу України. Так, Радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що на Україну протягом півроку чекає дефолт, і розповів, як Росія її врятує. Він також наголошував, що Україні необхідно відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і приєднатися до Митного союзу.

"Соціологічні опитування українських соціологічних служб кажуть: 35% громадян віддають перевагу Європейському союзу і 40% - за Митний союз. Тому говорити, що всі, як один, за європейський вибір, це якийсь болючий самообман", - заявив Глазьєв.

Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Наприклад, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".

Як відомо, Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво в рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС. Українська сторона також зазначає, що не бачить підстав для припинення вільної торгівлі з СНД через асоціацію з ЄС. !zn

Читайте також:

МС побоюється наслідків асоціації Україна-ЄС: Свій експорт доведеться "підганяти" під європейські норми

Moody's приєдналося до "страшилок" про негативні наслідки для України від асоціації з ЄС

Основа технічних регламентів ЄС і МС збігається на 90%

Медвєдєв запевнив, що не висував Україні ультиматум, але допустив санкції проти Києва