UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія через СОТ намагається скасувати передачу української ГТС в управління ЄС і США

В РФ заявили, що український закон про оренду ГТС порушує норми СОТ і тепер вимагають від України скасувати його.

Росія виступила в СОТ з заявою про невідповідність закону України про купівлю іноземцями частки в компанії-операторі ГТС зобов'язаннями Києва в організації, повідомив керівник департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков.

Він нагадав, що нещодавно Україна ухвалила закон, згідно з яким акціонерами оператора ГТС можуть бути тільки США і країни ЄС.

"У нас були підозри, що це не відповідає зобов'язанням України в СОТ. Ми провели аналіз цієї ситуації і дійшли висновку, що підозри правильні, і Україна порушує свої зобов'язання", - розповів чиновник.

"На раді по торгівлі й послуг СОТ наприкінці листопада ми зробили заяву, що це законодавство суперечить нормам СОТ, і запропонували його скасувати", - сказав Медведков, передає Прайм.

Представник РФ додав, що українська сторона у відповідь заявила, що не вважає цей закон порушенням своїх зобов'язань перед СОТ.

Відповідаючи на питання, чи має намір Росія у зв'язку з цим починати торговий спір з Україною, Медведков заявив, що поки не прийнято рішення, починати суперечку чи ні.

"У разі якщо комусь в Росії (з представників бізнесу) це буде цікаво, в даному випадку це, напевно, може бути "Газпром", то це буде одна ситуація, якщо це нікому не буде цікаво, то це інша ситуація", - сказав він.

В РФ також припустили, що Україна ще може "погодиться з критикою" і змінити свій закон. А тому РФ спочатку проведе консультації з українською стороною.

У середині серпня Верховна Рада затвердила реформу управління газотранспортною системою України. Законом дозволяється залучати інвесторів з ЄС і США до управління української ГТС, вибір должеен відбуватися на відкритому конкурсі.

За законом, ГТС і підземні газові сховища (ПСГ) залишаться на 100% у державній власності. При цьому створювана компанія-оператор (нею будуть керувати інвестори) буде контролюватися державою - 51% залишиться за Україною, решта 49% - зможуть розділять європейські та американські компанії.

Участь компаній з Росії в управлінні українською ГТС поки виключається.