UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російському олігарху Євтушенкову вдається заробляти і на війні, і в Європі без санкцій ЄС та США - Trap Aggressor

БІзнесмен та його родина має чималий бізнес в Європі та маєтки. 

Російський олігарх Владімір Євтушенков з оточення Путіна, який з 2014 року забезпечував армію РФ звʼязком, а з часом почав виготовляти безпілотники, є почесним консулом Великого герцогства Люксембург, командором ордену de la Couronne de Chêne також в Люксембурзі. А родина олігарха наразі вільно веде бізнес в Європі та купувати нерухомість за мільйони доларів. про це йдеться у черговому розслідуванні проєкту Trap Aggressor. 

Видання зазначає, що Владімір Євтушенков – засновник і співвласник інвестиційної корпорації «Система», якій належать пакети акцій МТС, мережі клінік «Медсі», лісопромислової Segezha Group, інтернет-магазину Ozon. До корпорації також входить і концерн «РТІ Системи» – одна з сотні найбільших оборонних компаній світу, що розробляє для російського озброєння системи управління та зв’язку, а також радіотехнічне обладнання. Євтушенков не перебуває під санкціями ЄС і США.

Що зробив з активами в Європі?

Зазначається, що до квітня 2022 року він був головою ради директорів «Системи». Однак після того, як Велика Британія ввела проти нього санкції, залишив посаду. Передав синові 10% акцій, щоб зробити свою частку не контролюючою. У Чехії продав завод NVision, який виробляє деталі для автомобільної та телекомунікаційної промисловості, хоча санкції ЄС щодо нього не введеніі.

Як виграв через вихід з РФ іноземних компаній?

З 2022 року, коли світові бізнеси на тлі повномасштабного вторгнення в Україну почали виходити з російського ринку, олігарх скористався ситуацією й отримав їхні активи. Він викупив 10 готелів Radisson і Olympia Garden у норвезької Wenaas Hotel Russia, також були наміри викупити заводи IKEA. 

Участь у війні 

На базі АФК «Система» створили низку підприємств з виготовлення мікроелектроніки. Зокрема, компанію «Элемент». Це найбільший російський виробник мікроелектроніки.

Ще одна компанія «Ангстрем» постачала мікросхеми науково-виробничому об’єднанню «Электромашина» («Ростех»).  Там створюють бойові модулі «Охотник» (деталь для кулемета). 

У 2021 році компанія «Кронштадт» (входить до АФК «Система») розпочала серійне виробництво військових безпілотників «Орион». 

Читайте також: Зеленський увів нові санкції проти причетних до авіаційної інфраструктури Росії

Родина

Всі члени сім’ї Євтушенкова перебувають під санкціями Великої Британії та України. Втім, вони досі не увійшли в санкційні списки ЄС і США.