UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія знову шантажує: в ООН розповіли про вимогу РФ для розблокування "зернового коридору"

РФ вимагає відновити транзит аміаку через Україну.

Росія знову шантажує світ і на цей раз вимагає відновить експорт російського аміаку через Одесу. Інакше РФ не пропускатиме судна до українського порту "Південний" в рамках "зернового коридору". Про це на брифінгу повідомив представник генсека ООН Стефан Дюжаррік, передає Інтерфакс-Україна.

"Російська Федерація повідомила Спільний координаційний центр (СКЦ) про своє рішення обмежити реєстрацію суден у порт "Південний", доки аміак не експортується", – сказав речник генсека ООН.

За його словами, через дії російської сторони з 24 травня кількість реєстрацій суден в рамках "зернового коридору" зменшилася із трьох до двох на день.

Представник ООН уточнив, що у травні з українських портів вийшло 33 судна – вдвічі менше, порівняно з квітнем, і лише три з них вийшли з порту "Південний", найбільшого з трьох українських портів, які входять до "Чорноморської зернової ініціативи".

Загалом експорт українського продовольства "зерновим коридором" у травні склав 1,3 млн тонн, що менше половини квітневого показника.

За словами Дюжарріка, секретаріат ООН надав практичні пропозиції для всіх сторін "ініціативи" на стратегічному та оперативному рівні.

Читайте також: "Зерновий коридор": експорт зріс майже на 80%, але вивести всі надлишки продукції не вийде

Повідомлялось, що українська влада може розглянути можливість розблокування аміакопроводу Тольятті-Одеса для транзиту російського аміаку через територію нашої держави за умови розширення "зернової угоди". Йдеться про включення додаткових портів для експорту продовольчої продукції з України Чорним морем та розширення списку товарів, які будуть йти відповідним "коридором".