UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ легко обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України — Kyiv Post

Тисячі європейських компаній і підприємців використовують той самий тип лазівок і бекдорів на ринок РФ, залучаючи треті країни або дочірні компанії, і таким чином обходять міжнародні санкції лише за кілька бюрократичних кроків. Тому обмеження мають бути посилені, пише Kyiv Post

Читайте також: Британія оголосила про нові санкції, пов'язані з російським СПГ-сектором 

“Інформацію про порушення санкцій такими компаніями можна легко знайти за допомогою розслідувань із відкритим вихідним кодом. Але забезпечення дотримання цих правил і покарання тим, хто стратегічно ухиляється від санкцій, відсутні. Українські офіційні особи й лідери країн-союзників вказали на ці прогалини. Вони закликали до більш надійної системи міжнародних санкцій та притягнення порушників до відповідальності”, - йдеться у статті видання. 

Зокрема, 12-й пакет санкцій ЄС, запроваджений наприкінці минулого року, показав недосконалість обмежень, адже послабив санкції в деяких галузях замість того, щоб посилити їх. Для прикладу, імпорт російських сталевих слябів країнами Європи спочатку мали повністю припинити до жовтня 2024 року, згідно з восьмим санкційним пакетом. Однак 12-й пакет продовжив період, протягом якого компанії ЄС могли б знайти альтернативних виробників, до 2028 року з обмеженням імпорту 8,5 млн тонн, зазначає видання. 

“Фактичні обсяги імпорту російських слябів у період з жовтня 2022 року по вересень 2023 року виявилися на 32,5% меншими встановленої квоти. Але, попри це, Єврокомісія не почала переглядати квоту на другий період. Квоти у нових санкціях фактично перевищили нещодавні рівні імпорту через лобіювання з боку європейських виробників: європейські покупці лобіювали такі дозволені обсяги постачання російських слябів, які дозволять їм продовжувати працювати в рамках поточних бізнес-моделей упродовж тривалого часу”, - пише Kyiv Post. 

Це негативно позначається й на конкурентній ситуації на європейському ринку: прокатні заводи, що працюють на російських напівфабрикатах, залишаться у вигіднішому становищі, порівняно з інтегрованими виробниками. Інші ж економісти наголошують на проблемах із прийняттям санкційних правил, спричинених лобіюванням у певних потужних галузях. 

“На ринку є сильні гравці, які здебільшого проти цих санкцій. І це підживлює всі обговорення - вони хочуть захистити свою можливість купувати дешеві товари з Росії”, - заявила виданню Kyiv Post експерт із санкцій Київської школи економіки Юлія Павицька.

Читайте також: ЄС планує запровадити новий режим санкцій проти Росії — ЗМІ

ЄС за підсумками січня-червня 2024 року імпортував 2,87 млн т металургійної сировини російського походження. Витрати на імпорт відповідної продукції сягнули €1,4 млрд. 

Раніше депутати ПАРЄ закликали ЄС посилити санкції проти металургії РФ, оскільки вона продовжує заробляє мільярди для війни. Втім, шляхом маніпуляцій і шантажу, Москві вдалося продовжити квоти на російські сляби ще на чотири роки, хоча вони мали завершитися у вересні 2024-го. Це дасть Росії змогу імпортувати в ЄС продукції на понад вісім мільярдів євро.