UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вже відкрито заявила про готовність до жорсткого протистояння з Євросоюзом у енергетичній сфері

Обкладена глобальними санкціями РФ вважає, що запас міцності у неї більший, а нерви міцніші.

Росія перейшла до відкритого енергетичного шантажу Європи. Відповідну заяву в суботу, 12 березня, зробив МЗС РФ, якого цитує російський Інтерфакс.

Росія готова до жорсткого протистояння з Євросоюзом в енергетичній сфері, якщо виникне така потреба, заявив директор департаменту загальноєвропейської співпраці МЗС РФ Микола Кобринець.

У МЗС РФ заявили, що за енергонезалежність ЄС доведеться платити європейським громадянам.

"(Ми) готові до жорсткого протистояння в енергосфері, якщо буде потрібно. Гадаю, Євросоюз від цього точно не виграє - у нас запас міцності більший і нерви міцніші", - сказав Кобринець.

Він підкреслив, що, за даними Єврокомісії, на Росію припадає близько 45% імпортованого ЄС газу, 25% нафти і 45% вугілля, "так що не розуміти свою вразливість у Брюсселі не можуть".

Читайте також: Газпром близький до неплатоспроможності – Fitch

Нагадаємо, прихований російський шантаж Європа вже відчула цієї зими, коли ціни на газ злетіли до історичних максимумів. Таким чином, РФ намагалася змусити запустити "Північний потік-2", який своэю чергою був енергетичною зброєю проти України.

Водночас після вторгнення в Україну від російських енергоносіїв відмовляються у всьому світі.

Так, Канада стала першою країною Заходу, яка відмовилася від закупівлі російської нафти. Пізніше Канада в рамках антиросійських санкцій заборонила імпорт нафтопродуктів із РФ.

Президент США Джо Байден оголосив про введення заборони на імпорт російських нафти, газу та вугілля.

До введення ембарго на російську нафту та нафтопродукти офіційно також приєдналася Великобританія. Великобританія також закликала всіх членів G7 заборонити імпорт нафти з Росії.

Австралія підтримала нафтове та сировинне ембарго Росії.

Євросоюз розробляє рішення щодо повної відмови від російських енергоносіїв.

Крім того, багато покупців уникають придбання російської сировини також через іміджеві ризики.

Так, Росія не може знайти покупців на свою нафту в Азії, незважаючи на великі знижки. Як пише Bloomberg, запланований минулого четверга аукціон з продажу російської нафти на азіатському ринку не відбувся через відсутність покупців. Це може означати, що азіатські покупці також уникають російської нафти, незважаючи на ціни, які трейдери називають "неймовірно" низькими.

А економічні санкції, введені проти Росії у відповідь на військове вторгнення в Україну, обмежили здатність закуповувати у Росії нафту Китаєм.