UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія витратила за півтора року на війну $167,3 млрд – Forbes

Найбільше РФ витрачає на боєприпаси та забезпечення.

Росія витратила на війну з Україною за 18 місяців близько $167,3 млрд, з яких частка знищеної українськими захисниками техніки займає понад $34 млрд, пише Forbes Україна.

Видання на основі даних Генштабу ЗСУ підрахувало, що на день війни в Україні Росія витрачає близько $300 млн.  Загалом же російський бюджет витратив за січень-червень 2023-го більше, ніж планував витратити за весь 2023 рік.

Найбільше Росія витратила на:

Водночас якщо у 2022 році один солдат обходився російському бюджету близько $200 на день, то зараз через девальвацію рубля це близько $120 на день.

Натомість максимум російських витрат на війну в Україні йде на боєприпаси та військове забезпечення армії. Зокрема, тільки на забезпечення російської артилерії росіяни витратили понад $9 млрд за півтора року повномасштабного вторгнення.

Також  Росія витратила на ракетні обстріли України ракет на понад $21,1 млрд.

При цьому Росія зазнала серйозних втрат внаслідок знищення техніки та авіації. Мова йде про 315 бойових літаків, середньою вартістю $18,8 млн, та 316 гелікоптерів, середньою вартістю $10,4 млн.

За три місяці контрнаступу ЗСУ також було знищено майже 2000 артилерійських систем та систем протиповітряної оборони. Ще стільки ж було знищено у 2022 році. Таким чином РФ втратила артилерії та РСЗВ на $5 млрд.

Читайте також: Контрнаступ України переходить у вирішальну стадію – американський військовий аналітик Кофман

Видання зазначає, що до підрахунків не було включено постійні видатки на оборону не пов’язані з військовими діями, а також економічні втрати країни-агресора.

Зазначимо, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що швидкого завершення війни РФ проти України може не бути, тому слід чекати тривалої війни.