UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія відмовляється від пива з Німеччини та Чехії на користь в’єтнамських напоїв

На даний час 80% хмелю Росія отримує з "недружніх" країн, однак він стає надто дорогим для росіян. 

Російським імпортерам дозволили ввозити пиво з В'єтнаму. Раніше таке пиво вже надходило до Росії, але поставки були незначними. Про це пише The Moscow Times з посиланням на дані реєстру Росакредитації. 

Зазначається, що компанія "Тайрос" із Підмосков'я отримала декларації відповідності на пиво Tiger, а приморська фірма "Сейфко" – на бренди Saigon Lager, Saigon Gold, Saigon 333 та Bia Lac Viet. 

У реєстрі Росакредитації містяться дані про ввезення пива Tiger не лише за серпень 2024 року. Зокрема, у травні , вересні та жовтні 2024 року декларації на його імпорт отримували ще три компанії. Декларації є серійними, що дозволяє імпортувати продукцію неодноразово без зазначення точного обсягу.

У серпні стало відомо, що Мінфін РФ запропонував збільшити мита на пиво з "недружніх" країн із поточних 0,1 євро до 1 євро за літр до кінця 2024 року і до 1,5 євро за літр у 2025 році. 

Читайте також: Зеленський увів нові санкції проти причетних до авіаційної інфраструктури Росії

Однак, не всі учасники ринку підтримали цю ідею. Так, після збільшення розміру мита на пиво з "недружніх" країн середня ціна на нього може піднятися з 80 руб. до 250 руб. за банку. Також знизиться конкуренція та вдвічі зростуть ціни на напої масового сегменту.

У разі введення мита є великий ризик того, що Німеччина та Чехія, які є основними постачальниками пива до Росії, обмежать постачання хмелю російським виробникам. Зараз понад 80% хмелю, що використовується у виробництві російського пива, імпортується з "недружніх" країн.