UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія пропонує Заходу обмін замороженими активами

Під санкції потрапило 3,5 мільйона російських приватних інвесторів.

Центробанк РФ разом із Мінфіном країни-агресорки пропонують Заходу провести обмін активами, які були заморожені з початку повномасштабної війни в Україні. На початковому етапі хочуть розблокувати рахунки на суму близько 100 млрд. руб. (трохи більше $1 млрд). Про це пише РБК.

"Припускається, що на початковому етапі будуть створені умови для розблокування активів насамперед роздрібним інвесторам: зацікавленим іноземним інвесторам буде надано можливість придбати у російських інвесторів відповідні заблоковані іноземні цінні папери за рахунок коштів, що знаходяться на рахунках типу С", - сказав представник ЦБ Росії.

Насамперед обмін може торкнутися інвесторів із портфелями до 100 тис. руб. (близько $1060).

"Це більшість постраждалих від блокування інвесторів, якщо мати на увазі їхню кількість. Але ми розраховуємо, що у разі успіху цього етапу на наступному можливість розблокувати активи дадуть інвесторам з портфелями більше 100 тис. руб., Яким належить основна сума заблокованих активів", - сказав голова Національної асоціації учасників фондового ринку РФ Олексій Тимофєєв.

Читайте також: Путін розраховує на рубль і вибори – Bloomberg

Центробанк РФ оцінив вартість заморожених за кордоном активів 5,7 трлн руб. ($60,6 млрд). У Мінфіні країни кажуть, що під блокування потрапили 3,5 млн. російських приватних інвесторів.