UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія промисловими партіями краде на окупованих територіях зерно та сільгосптехніку

Про такі випадки повідомляють з тимчасово окупованих територій в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

Російські загарбники вивозять з України сотнями тисяч тонн зерно та колоннами сільськогосподарську техніку. Про такі випадки повідомляють з тимчасово окупованих територій в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

Так, за даними Мінагрополітики, з указаних областей було вивезено декілька сот тисяч тонн зернових.

"Росіяни використовують тактику початку 20 ст. з крадіжками зерна й вивезення його з України. На сьогодні ми маємо підтверджені факти", - розказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону.

За його словами, на цих територіях в фермерських запасах, що формувалися для посівних робіт, а також для переробки (для виготовлення борошна, випікання хліба), знаходиться близько півтора мільйони тонн зернових.

"Це суттєвий запас. За міжнародними цінами це коштує сотні мільйонів доларів. І є великий ризик, що це буде просто вкрадено і вивезено на користь росії", - наголосив заступник міністра.

Крім того, росіяни колонами крадуть українську сільгосптехніку. Відео показав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

На кадрах видно колону з фур з навантажувачами, на деяких нанесена буква Z. Вони везуть сільськогосподарську техніку - трактори, комбайни, молотарки, іншу велику і дорогу техніку.

"Віджим по-російськи. Російські війська у супроводі ДАІ (!) вивозять з окупованих територій українську сільгосптехніку", - підписані кадри.

Нагадаємо, раніше на сайті законодавчих зборів Красноярського краю РФ було опубліковано текст про плани "експропріювати надлишки врожаю фермерів Херсонського регіону".

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що російські загарбники вивозять зерно та продукти з тимчасово захоплених територій.

У МЗС України наголосили, що таке рішення законодавчих зборів красноярського краю РФ є нічим іншим, як прямим продовженням злочинної політики радянської влади, відповідальної за Голодомор 1932–1933 років та масовий штучний голод 1921–1923 і 1946–1947 років.

У зв'язку з цим Україна вимагає від росії припинити незаконне викрадення зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та дозволити прохід торговельних суден, а також закликає міжнародну спільноту посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії рф проти України, запобігання гуманітарній катастрофі та погіршенню ситуації з продовольчою безпекою у світі.