UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не має наміру втрачати газовий ринок Європи та вже намагається зайти через Африку

Посилення впливу РФ в Африці може закінчитися політичним і навіть військовим тиском.

Російські інвестори зацікавилися будівництвом трубопроводу, яким повинен буде надходити природний газ з Нігерії до Марокко і далі до Європи. Про це пишуть росЗМІ з посиланням на міністра нафтових ресурсів Нігерії Тіміпре Сілву.

Міністр зазначив, що газопровід повинен доставляти газ, що видобувається в Нігерії, "через безліч африканських країн до самого краю континенту", де Абуджа отримає доступ на європейський ринок. Він також повідомив, що уряд країни розпочне реалізацію проекту до травня 2023 року.

Досі про інтерес російських інвесторів до газопроводу Нігерія-Марокко нічого не говорилося, вказує експерт Інституту розвитку технологій ПЕК (ІРТТЕК) Дмитро Коптєв: "З іншого боку, враховуючи, що газопровід протягом більшої частини планується проводити під водою, участь у його будівництві російських компаній, що володіють відповідними компетенціями, цілком логічно, — вважає фахівець. — У Росії накопичено великий досвід будівництва підводних газопроводів, і ці компетенції повинні застосовуватися, інакше вони поступово втрачатимуться».

"Російський вплив в Африці зростає, і цілком логічно допустити російську участь у проекті газопроводу Нігерія - Марокко", - зазначає керівник Центру політекономічних досліджень Інституту нового товариства Василь Колташов.

Проте "колективний Захід" прагне максимально обмежити Росію у її участі у міжнародних проектах, зазначає Коптєв. При цьому Nigeria Morocco Gas Pipeline покликаний знизити залежність Європи від поставок російського газу. "Яка складова візьме гору — питання. Але не можна виключати, що згадка російських інвесторів — лише гра нігерійців, які таким чином хочуть отримати кращі умови від західних партнерів".

У разі входження російської сторони в проект африканського газопроводу її участь може проявитися в політичному і навіть, не виключено, у військовому аспекті, допускає Колташов.

Читайте також: Росія недорахувалася 6,5 мільярда доларів нафтогазових доходів за два місяці

Раніше Bloomberg з посиланням на проект зовнішньої енергетичної стратегії ЄС повідомляв, що Євросоюз планує активізувати співпрацю з африканськими країнами з метою скоротити свою залежність від російського газу на дві третини до кінця 2022 року.

Польща готує пропозиції щодо запровадження в ЄС податку на російські енергоносії.   Це пришвидшить процес зменшення залежності від РФ.