UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія готується блокувати через суди спроби Заходу конфіскувати її багатомільярдні активи — Bloomberg

У Москві, ймовірно, хочуть укласти угоди з міжнародними юридичними фірмами, щоб ці кошти не пішли Україні.

РФ планує через судові процеси перешкодити будь-яким зусиллям Сполучених Штатів Америки чи країн Європи конфіскувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених активів російського Центрального банку, які можуть бути передані Україні, пише Bloomberg із посиланням на людей, обізнаних з питанням.

Як зазначається, посадовці в Москві дійшли висновку, що можливість вилучення коштів Росії малоймовірна. На їхню думку, розгляди в судах завадять будь-якій передачі грошей Україні, навіть якщо РФ не зможе повернути контроль над ними.

Ворожий банк зараз наближається до угод з міжнародними юридичними фірмами щодо представництва російських інтересів у потенційних судових процесах. Також держава-агресор, за даними джерел, замовила експертні аналізи відповідного законодавства за кордоном і прецедентів в інших країнах.

Читайте також: Конфіскація російських активів в Україні. Що (не)зроблено за 2023 рік

У Москві, йдеться в тексті, переконані, що в західних країн мало шансів у судах і нема законних підстав для вилучення заморожених коштів на основі ухвалених актів.

Раніше прессекретар президента Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков підтвердив, що Росія має намір оскаржувати в суді можливі кроки Заходу щодо конфіскації активів. Він пригрозив “глибокими втратами” та “дуже серйозними судовими витратами для тих, хто ухвалить такі рішення”. Ще влітку 2023 року голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна казала, що установа “майже готова” оскаржити заморожування активів.

У Bloomberg також звернули увагу на звіт російського Фонду Росконгресс, який вказує на те, що “реальні ризики” вилучення заблокованих коштів Центрального банку “залишаються низькими”. Там зазначається, що за відсутності чіткого міжнародного законодавства будь-які спроби конфіскації будуть залежати від внутрішніх законів держав, які наклали санкції на Росію. Плани РФ оскаржити рішення щодо активів нібито призведуть до судових процесів, які «можуть тривати десятиліттями з неясними перспективами».

Читайте також: У російському МЗС пригрозили "болючими заходами" тим, хто конфіскує активи РФ

У Фонді вважають, що кошти, ймовірно, залишаться замороженими, доки відносини Заходу з Москвою не стабілізуються або не знайдеться якесь рішення. Більш рішучі дії щодо активів “призведуть до відтоку трильйонів доларів зі США в інші юрисдикції”, зазначили в організації.

Партнер російської юридичної фірми BGP Litigation Сєргєй Гландін заявив, що захист Росії в суді буде залежати від обставин вжитих заходів і наявності двосторонньої угоди про захист інвестицій. На його думку, РФ, ймовірно, могла б звернутися до Міжнародного суду ООН в Гаазі, Окружного суду США для Південного округу Нью-Йорка, Суду Європейського Союзу в Люксембурзі.

Гландін теж сказав, що спроба конфіскації активів виллється в численні судові суперечки на “багато років”. До того ж можливою називається “війна конфіскацій”.

Як писали раніше в Bloomberg, адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати частину з близько 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб спрямувати кошти на відбудову України.