UA / RU
Підтримати ZN.ua

РНБО вирішило примусово вилучити активи російських Сбєрбанку та ВЕБ

Йдеться майже про 16 млрд грн.

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення примусово вилучити в Україні власність Росії та її резидентів, зокрема 99% акцій Промінвестбанку (ПІБ, Київ, власність "ВЕБ.РФ"), та 100% акцій Міжнародного резервного банку (МР Банк, Київ, власності Сбєрбанку Росії). Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на рішення РНБО.

Згідно з рішенням від 11 травня, затвердженим того ж дня указом президента №326, також вилучаються фінансові активи у вигляді прав вимоги боргу "ВЕБ.РФ" до ПІБ на 0,93 млрд і Сбєрбанку Росії до МР Банку на 14,9 млрд грн.

Крім того, вилучаються інші фінансові активи вказаних "доч" російських банків, за винятком 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів.

Відповідне рішення РНБО та указ президента опубліковано на сайті Верховної Ради у четвер.

Промінвестбанк:

Регуляторний капітал банку - 1,1 млрд грн; основний капітал - 672 млн грн; сумарні активи, зменшені на суму резервів та забезпечення - 4,8 млрд грн; балансова вартість непрофільних активів - 618 млн грн.

МР Банк (Сбєрбанку):

Регуляторний капітал банку - 12,7 млрд грн; основний капітал - 8,7 млрд грн; сумарні активи, зменшені на суму резервів та забезпечення - 8,8 млрд грн; балансова вартість непрофільних активів - 335,5 млн грн.

Читайте також: Україна забирає у власність російські активи на своїй території — Шмигаль

Раніше повідомлялося, що у Росії вважають, що компенсацією за передачу російських активів Україні можуть бути окуповані території.