UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різкий стрибок цін: експерти кажуть, що подорожчають навіть білети Укрзалізниці

Збільшення акцизу на пальне та відключення електроенергії штовхатимуть ціни вгору. 

Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак повідомив, що скоро українці відчують наслідки зростання вартості пального. Вірогідно, що подорожчають не лише продукти, а й навіть квитки Укрзалізниці.

Так, з 1 липня очікується підвищення вартості бензину, автогазу та дизельного пального, що входять до собівартості майже усіх товарів і послуг в Україні.

При цьому до значного збільшення питомої ваги дизелю у залізничних перевезеннях призвели перебої з електропостачанням. Як результат, вартість цього транспортування скоро може зрости, а це знову призведе до зростання цін.

Гусак наголосив, що кожне підвищення тарифів державних монополій та акцизів означає, що частина підприємств в Україні припинить діяльність і вже не зможе відновити її навіть після перемоги України у повномасштабній війні з Росією.

Читайте також: Як мережі АЗС вчаться платити податки

Повідомлялось, що збільшення акцизу на пальне відбуватиметься за графіком починаючи з 1 липня  2024 року. При цьому передбачено досить значне підвищення акцизу на газ.