UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ризький порт прийняв перший поїзд із українським зерном

Раніше товари до порту доставляли автотранспортом.

Латвійський порт "Rīgas Universālais Termināls" (RUT) прийняв та розвантажив перший тестовий склад з 1423 т українського ріпаку. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на латвійське видання ldz.lv.

Згідно з повідомленням, 54 контейнери з такою продукцією доставило дочірнє підприємство SIA "LDZ CARGO" VAS "Latvijas dzelzceļš". Вони прибули до Ризького порту через Каунаський інтермодальний залізничний термінал, де були встановлені на платформи ТОВ "LDZ CARGO" для продовження шляху до Риги. Наразі український ріпак розвантажується та зберігається на складах RUT.

"Я дуже радий успішному співробітництву Латвійської залізниці, Ризького порту та Ризького універсального терміналу, що забезпечили першу доставку українських зернових вантажів залізницею та перевалку в порту. Також у майбутньому Латвія стане важливим союзником України, наближаючи та інтегруючи Україну до європейської транспортної мережі", - сказав міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс.

За інформацією керуючого Ризького вільного порту Ансіса Зельтінша з початку війни термінали Ризького порту активно працювали з перевезення української зернової продукції. Вона доставлялася в порт автотранспортом, який "не порівняти із залізничним транспортом з точки зору ефективності та обсягу вантажоперевезень".

Читайте також: Зеленський анонсував відкриття нового зернового коридору через Румунію та Молдову

Контейнери були відправлені з України 25 вересня, 8 жовтня вони були перевантажені на платформи SIA "LDZ CARGO" у Каунасі, а вже 11 жовтня платформи прибули до Ризького порту та почалося розвантаження на Ризькому універсальному терміналі. Залізничні перевезення були організовані ТОВ "LDZ CARGO" спільно із замовником ТОВ "LTG Cargo Україна" у рамках договору про співпрацю, укладеного у листопаді 2022 року.