UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ відмовилася від "Південного потоку" через низький попит на її газ в Європі - Fitch Ratings

Споживання газу компаніями Європи буде поступово знижуватися в найближчі 10 років.

Рішення Росії перенаправити "Південний потік" відображає слабкий попит на російський газ в Європі, яка хоче знизити залежність від Росії, говориться в повідомленні рейтингового агентства Fitch Ratings.

Споживання газу електроенергетичними компаніями Європи буде поступово знижуватися в найближчі 10 років, підрахували експерти агентства. Великі електроенергетичні компанії більше не хочуть укладати довгострокові контракти на імпорт газу, вважають експерти.

"Це відбувається тому, що попит на газ циклічно і структурно слабкий, так як ринкова економіка рухається на користь інших джерел генерації електроенергії", - йдеться в доповіді Fitch Ratings.

Обсяг газу, що поставляється в Центральну Європу через Україну, впав в останні місяці, тоді як обсяги по трубопроводу Nord Stream через Німеччину збільшилися. "Якщо дивитися на потужності, європейський попит на російський газ може бути задоволений у середньостроковій перспективі газопроводом Nord Stream і трубопроводами через територію України", - вважають у Fitch.

Газ, який піде по новому маршруту "Південного потоку" в Туреччину, може бути експортований в Грецію та Італію.

"Цей план може стати позитивним для Туреччини, яка стане великою транзитною країною, але додаткового попиту на ринках Італії та Греції ми не спостерігаємо", - йдеться в повідомленні агентства. Крім того, це зробить "Газпром" більш залежним від Туреччини.

Читайте також: ЄС опублікував заяву, в якій визнав "вибори" бойовиків незаконними

Як писало видання The New York Times, відмова від будівництва газопроводу "Південний потік" став дипломатичною поразкою російського президента Володимира Путіна.