UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ не обговорюватиме з Україною зміну ціни у контракті, але чергову "знижку" може дати

Замість зміни базової ціни у контракті "Нафтогазу" і "Газпрому" від 2009 року, на чому наполягає Україна, Росія згодна - поки тільки подумати - про можливість надання Києву черговий "знижки".

Росія не готова обговорювати зміну базової вартості газу в контракті з Україною, мова може йти тільки про надання знижки. Про це заявив голова Міненерго РФ Олександр Новак після двосторонньої зустрічі з єврокомісаром Гюнтером Оттінгером у понеділок, 19 травня.

"РФ готова розглядати питання про надання знижки. Знову ж таки не про зміну ціни, яка встановлена на сьогоднішній день контрактом. У контракті ніхто не збирається змінювати формулу ціни, яка там прописана. Мова може вестися лише про можливе надання знижки", - цитує Новака РІА Новини.

ТАКОЖ: "Нафтогаз" не визнає рахунок "Газпрому" на $ 11,4 млрд за недобір газу та пропонує змінити контракт

Як відомо, 28 квітня НАК "Нафтогаз України" направила "Газпрому" передарбітражну претензію з пропозицією врегулювати суперечні питання шляхом переговорів. Вимоги української сторони стосуються перегляду кількох основних положень договору, ключовим питанням є перегляд ціни на газ.

Мова йде як про ціну на газ, запропоновану українській стороні з першого квітня 2014 року, так і про рівень ціни, яку "Нафтогаз" був змушений платити у минулому. Останнє автоматично ставить під сумнів обґрунтованість розміру боргу за спожитий Україною у попередні роки російський газ, погашення якого зараз вимагає "Газпром". !zn

Читайте також:

Москва назвала умови можливого надання газової знижки Києву

Росія через таємничу компанію пропонує полякам газ по $ 270 дол.

"Нафтогаз" згоден до закінчення передарбітражних процедур сплатити $ 4 млрд "Газпрому" виходячи з ціни $ 268,5

Україна з 21 травня почне імпорт газу з Європи за новим великим контрактом