UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реверсний газ з ЄС у I кварталі був на 10% дешевшим від російського

Україна з початку року нарощувала реверсні поставки газу.

У першому кварталі 2015 року (січень-березень) Україна в особі НАК "Нафтогаз" імпортував газ реверсом з території країн Євросоюзу за середньозваженою ціною $ 304/тис. куб. м. У російського "Газпрому" в цей період Україна купувала газ по $ 337/тис. куб. м (на умовах "зимового пакету").

Про це говориться в презентації, представленої компанією на засіданні Національної ради реформ 30 березня.

В "Укртрансгазі" раніше повідомили, що в I кварталі Україна імпортувала 3,65 млрд куб. реверсного газу з Словаччини, Угорщини та Польщі. Імпорт з РФ становив 2,157 млрд куб. м російського газу.

В кінці минулого року (в четвертому кварталі 2014-го) середньозважена ціна на газ для України з ЄС становила $ 353/тис. куб. м, у той же період з Росії газ закуповувався за $ 385/тис. куб. м.
В третьому кварталі 2014 року (липень-вересень) "Нафтогаз" імпортував газ з ЄС за середньою ціною $ 353/тис. куб. м, у другому (квітень-червень) - по $ 369/тис. куб. м.

Читайте також: Міненерго РФ погрожує Україні юридичними претензіями через реверс газу з ЄС

Починаючи з 1 квітня, ціна "газпромівського" газу для України становитиме $ 247,18 за тисячу кубометрів як мінімум протягом другого кварталу. Однак Україна не збирається відмовлятися від реверсу незважаючи на отримання дешевого газу від РФ.