UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters: дипломати ЄС спрогнозували дату підписання угоди щодо нафтового ембарго проти РФ

У ЄС планують узгодити документ, незважаючи на залежність від російської нафти у Болгарії, Чехії, Угорщині та Словаччині.

Європейський Союз, як і раніше, намагається узгодити запровадження поетапного ембарго на російську нафту, яке є частиною шостого пакету санкцій проти РФ. Незважаючи на протистояння низки країн зі Східної Європи, угоду можуть укласти до кінця травня. Про це розповіли агенції Reuters четверо дипломатів ЄС високого рівня.

Як відомо, Єврокомісія запропонувала відмовитись від російської нафти ще на початку травня – у відповідь на війну в Україні. Проте, залежність від російських ресурсів Болгарії, Чехії, Угорщини та Словаччини створює певні перешкоди.

«Угода буде», – сказав дипломат ЄС, відповідаючи на запитання щодо залежності деяких країн.

Другий високопоставлений дипломат сказав, що домовленості можна досягти вже в понеділок, 16 травня, коли міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Брюсселі.

Третій дипломат заявив, що є можливість досягнення угоди пізніше, але протягом наступного тижня.

«Це вирішуватиметься на найвищому політичному рівні – між Будапештом та Брюсселем. Я оптиміст», – сказав дипломат.

Згідно з угодою, більшість країн ЄС мають повністю впровадити російське нафтове ембарго до кінця 2022 року, Угорщина – до кінця 2024 року, Словаччина та Чехія – до середини 2024 року.

Читайте також: Євросоюз ініціює переговори, щоб зняти санкції з Ірану

Раніше повідомлялося, що рішення щодо санкцій може бути ухвалене у понеділок, 16 травня, на рівні міністрів закордонних справ країн ЄС. На обговорення також запрошено главу МЗС України Дмитра Кулеба.

Нині країни ЄС обговорюють санкції проти РФ із поетапним нафтовим ембарго. При цьому   у Росії готуються до скорочення видобутку нафти   та впровадження ЄС "стелі" цін.

Нагадаємо, що   план Єврокомісії на випадок зупинення постачання російського газу   містить енергозбереження та зобов'язання ділитися ресурсом один з одним.