UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регулятор звинуватив "Вінницяобленерго" Григоришина в маніпуляціях і завищенні витрат електроенергії

Йдеться про майнінг криптовалюти.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) підозрює акціонерне товариство "Вінницяобленерго" в штучному завищенні витрат електроенергії через Майнінг криптовалюта.

Про це йдеться в повідомленні НКРЕКУ на сайті регулятора.

"Регулятор критично сприймає маніпулятивні дії ліцензіатів, спрямовані на штучне збільшення обсягів витрат електроенергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів. Зокрема, ознаки маніпуляцій містять дії оператора системи розподілу "Вінницяобленерго". Так, при стовідсотковому фінансуванні інвестиційних програм спостерігається аномальна динаміка зростання фактичних витрат електричної енергії в мережах компанії у 2018 і 2019 роках, а саме на 35% в порівнянні з 2017 роком", - йдеться в ньому.

У відповідь на такі дії оператора системи розподілу НКРЕКУ в 2019 році прийняв рішення про неврахування цих необґрунтованих обсягів витрат електроенергії при встановленні відповідних тарифів.

Читайте також: Вартість електроенергії для бізнесу зросте на 25% - експерт

Також, за попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн гривень.

"Слід зазначити, що за розрахунками, проведеними НКРЕКУ, величина можливих збитків, викликана діяльністю зазначеної майнінгової ферми, порівнянна з обсягом необґрунтованих витрат електричної енергії, запропонованих суспільством для обліку у відповідних тарифах", - підкреслила НКРЕКУ.

Графік з сайту НКРЕКУ

Зазначена ситуація вимагає проведення додаткового дослідження і прийняття відповідних регуляторних рішень за його результатами.

Минулого тижня Служба безпеки накрила групу осіб, які здійснювали незаконний відбір електроенергії в АТ "Вінницяобленерго" для майнінгу криптовалюти.

За оцінкою фахівців, щомісяця діяльність зловмисників наносила від 5 до 7 млн гривень збитків. Крім того, в разі виникнення надзвичайної ситуації навантаження на енергомережу загрожувала відключення декількох районів Вінниці від електрики.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про необхідність довгострокової програми реструктуризації заборгованості. Борги за електроенергію в Україні склали понад 30 млрд гривень.

Нагадаємо, Україна стала десятою серед країн-лідерів по прибутку від біткоїна.