UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регулятор пішов на поступки бізнесу та відмовився від уніфікації тарифів на розподіл електроенергії

НКРЕКП розгляне можливість переходу на три класи напруги. 

Нацкомісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) відмовилась від планів щодо уніфікації тарифів на розподіл електроенергії. Рішення, яке, за словами, заступника голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, було б "обманом для інвесторів", не було схвалене.

На даний час споживачі платять операторам системи розподілу (обленерго) тарифи за двома класами:

У великих споживачів менші втрати в мережах, тому їх обслуговування для обленерго обходиться дешевше. Для них встановлений тариф, який учетверо-ушестеро менший, ніж для другого класу.

Ідея НКРЕКП полягала в тому, щоб встановити єдиний тариф, підвищивши його для першого класу і зменшивши для другого. Але великий бізнес - металургійні підприємства, цементні заводи, гірничо-збагачувальні комбінати, агропідприємства - виступив категорично проти такого перегляду.

Валерій Тарасюк, голова НКРЕКП, підтримав позицію бізнесу та проголосував проти рішення.

"Сьогодні не прозвучали аргументи "за", хоча теоретично вони є. Такі, наприклад, як вигода в плану сплати за розподіл для малого бізнесу. Це також знівелювало б поодинокі ризики зловживань, коли споживачі перестрибували з одного класу на другий. І це деяке збільшення доходів Енергоатому та Укргідроенерго, на які покладено спецобов'язки. Але вони не витримують критики контраргументами, які ми почули за ці дні. Я особисто для себе прийняв такий висновок, що це рішення було б не те що неправильним, а шкідливим і небезпечним для держави", - сказав Тарасюк.

Він запропонував почати підготовку нормативних документів для переходу на три класи напруги, як це передбачено європейською директивою.

Раніше повідомлялось, що 17 липня регулятор планує схвалити постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії» (зміни до постанови НКРЕКП від 05.10.2018 № 1175).