UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реформування БЕБ: спроба "прокинути міжнародників" не вдалась

Від реформування органу залежить чи отримає Україна три мільярди доларів від партнерів, чи ні.

Сьогодні, 20 червня, фінансовий комітет ВР переголосував робочу версію законопроєкту про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ). Про це повідомив голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. 

В своєму повідомленні він нагадав, що напередодні депутати (по настанові Татарова/Свириденко) спробували "прокинути міжнародників" майже по всіх ключових пунктах реформи.

"І ми в ЦПК навіть вдячні владі за чергову спробу обманути західних донорів, які фінансують бюджет України. Кожна така спроба кинути партнерів полегшує нам відбиття спроб спаплюжити наступні реформи (наприклад – реформу митниці)", - додав він.

У свою чергу депутат Ярослав Железняк так прокоментував нове рішення свого комітету: "Ми схвалили комітетом до другого читання нову і фінальну версію законопроекту про реформу БЕБ!Вчора весь вечір та ніч ми доводили до результату важкі багатосторонні перемовини і ось він. ЗА - 20". 

За його словами, тепер редакція закону відповідає вимогам не лише міжнародних партнерів, а й бізнесу:

Він додав, що сьогодні буде голосування в ВР. 3 млрд $ для України залежить від цього. 

Читайте також: Перезапуск БЕБ: комітет ВРУ підтримав до другого читання законопроєкт, не погоджений з міжнародними партнерами

Історія із перезавантаженням Бюро економічної безпеки триває так довго і так безуспішно, що вже найбільші адвокати реформи замислилися над її можливістю. Що знову не так із БЕБ, пояснює Олександр Лємєнов у тексті «Бюро економічної безпеки знов перезавантажують, і це черговий провал».