UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реальне зростання ВВП в 2017 році склало 2,1% - НБУ

Однак до кінця року економічні показники почали знижуватися.

Національний банк України оцінив зростання реального валового внутрішнього продукту України в 2017 році до 2,1%. У той же час у НБУ взазначили, що в IV кварталі зростання ВВП сповільнилося щодо показників аналогічного кварталу попереднього року до 1,5%, тоді як у ІІІ кварталі воно складало 1,5%.

"Негативний вплив від припинення торгівлі з неконтрольованими територіями на реальний ВВП в 2017 році виявився нижчим, ніж очікувалося на початку року – 0,9 відсоткового пункту порівняно з 1,3 процентного пункту відповідно", – наголошується в інфляційному звіті центробанку в п'ятницю.

НБУ пояснює це швидшою переорієнтацією металургійних підприємств на нові джерела постачання сировини на тлі поліпшення зовнішньої кон'юнктури і зростання внутрішнього попиту.

Що стосується зниження зростання ВВП в кінці року, то перш за все, це було зумовлено значним спадом в рослинництві через низьку врожайність пізніх зернових і технічних культур.

У той же час НБУ зазначає, що спостерігалося збільшення обсягів виробництва у переробній промисловості, зокрема в машинобудуванні, хімічному та металургійному виробництві, що майже повністю компенсувало подальше падіння виробництва у добувній промисловості та у виробництві електроенергії, насамперед компенсувало вплив від розриву виробничо-логістичних зв'язків із НКТ на початку року.

Як повідомлялося, НБУ у кінці січня підвищив прогноз зростання ВВП на 2018 рік до 3,4% з 3,2%, одночасно погіршивши прогноз на 2019 рік до 2,9% з 3,5%.

Зазначимо, що голова Ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що прийняте нещодавно рішення правління Національного банку про підвищення облікової ставки до 16% буде мати здебільшого негативні наслідки для економічного зростання і цінової стабільності.