UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реакція ринків на бої в Курській області: газ в Європі продовжує рости в ціні

Ціни на газ у Європі зросли до максимуму з кінця минулого року.

Ціни на газ у країнах Європи в п'ятницю, 9 серпня, зросли до 40,58 євро за МВт-год, що є максимальним рівнем за період із грудня 2023 року. Про це пише Укрінформ із посиланням на АРА.

"Ціна на європейський природний газ у п'ятницю продовжила тенденцію до зростання останніх тижнів. На початку торгів ціна газу на біржі в Амстердамі зросла до 40,58 євро/МВт-год. Це – найвища ціна з грудня минулого року", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з початку тижня ціна на європейський газ зросла на понад 6%.

Експерти вважають, що поштовхом для зростання ціни є бої у Курській області, де Росія втратила єдиний пункт прокачування газу до Європи, який залишався у "Газпрому".

"Під час просування через російський кордон українські війська взяли під свій контроль принаймні частково місто Суджа, а отже, ймовірно, і вимірювальну станцію важливого газопроводу до Західної Європи", – йдеться у матеріалі.

Однак не всі експерти погоджуються з цією думкою. Зокрема експертки із сировинних товарів Барбари Ламбрехт із Commerzbank вважають, що основною причиною зростання цін є побоювання короткострокового припинення російських трубопровідних поставок до ЄС через Україну. 

Читайте також: Транзит газу з Азербайджану: Галущенко дав свою оцінку планам та перспективам

Повідомлялось, що в середу, 7 серпні, ціни на газ зросли на 5,5% до 38,7 євро/МВт·год ($445 за 1000 кубометрів). Експерти тоді вказували на те, що такою є реакція ринку на бої у Курській області.