UA / RU
Підтримати ZN.ua

Размитнення автомобілів: українці все ще мають можливість купити вживане авто дешевше

Наразі завозити авто можна через кілька пунктів пропуску.

У парламенті зареєстрували законопроєкт щодо відновлення мита на ввезення автомобілів. Проте дехто з українців зможе ввозити без оподаткування транспортні засоби, призначені для потреб ЗСУ та ТРО.

До моменту прийняття згаданих змін українці все ще мають можливість купити вживаний автомобіль за кордоном без сплати ввізного мита, ПДВ та акцизу. Нагадаємо, що мова йде про: легкові автомобілі, мотоцикли, причепи до автомобілів, а  також ввозити транспортні засоби, призначені для перевезення вантажів, або для пасажирських перевезень, де понад 10 місць.

Враховуючи, що бажаючих скористатися пільговими умовами було дуже багато, з 25 квітня було скорочено кількість пунктів пропуску, якими можна ввозити автомобілі.

Наразі завозити авто можна через такі пункти пропуску:

На кордоні треба мати такі документи: технічна документація на автомобіль; обов'язково перевірять оригінальність VIN-коду, який нанесено на шасі автомобіля. Важливо, щоб він не мав ознак пошкодження, фальсифікації, підроблення.

Сам автомобіль має відповідати екологічним стандартам: не нижче Євро-2 для легкового автомобіля, не нижче Євро-5 - для вантажного.

Безмитне оформлення не  позбавляє необхідності оплатити внесок до Пенсійний фонду (від 3 до 5% в залежності від вартості автомобілю) та послуги із реєстрації атво в Україні.

Читайте також: Як змінилося оподаткування ФОПів під час війни

Верховна Рада має зупинити безкоштовне розмитнення авто під час воєнного стану. Про це заявив голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. "Мало хто шукає машину для покупки під час війни", - вважає він.

Нагадаємо, постановами Кабміну №329 від 20 березня та №344 від 22 березня 2022 року було спрощено ввезення товарів з-за кордону України.