UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Радикал Банк" пов'язаний із "Сім'єю" Януковича

В кінці 2009 року "Радикал Банк" створювали на базі київського філіалу харківського "Зембанку". Незабаром до складу акціонерів увійшли люди, пов'язані з компанією "Танталіт", власником Межигір'я. Банк також обслуговував сумнівні фірми "Сім'ї".

"Радикал Банк", що входить до групи невеликих, як виявилося, пов'язаний з оточенням колишнього президента Віктора Януковича. Про це пише "Финмайдан" з посиланням на документи YanukovychLeaks, знайдені у Межигір'ї.

"Радикал Банк" було створено у 2009 році на базі київського філіалу харківського "Зембанку", у якого тоді виникли проблеми. У той час найбільшим власником "Радикала" був депутат Київської обласної ради Андрій Пасічник (43,4% акцій).

Під чиїм тиском він втратив установу - невідомо, але в 2012 році бізнесмен вийшов зі складу акціонерів банку, а влітку 2013 року був оголошений у всеукраїнський розшук за підозрою у виведенні з низки банків коштів на суму понад 500 млн грн.

Однак перед цим склад акціонерів "Радикал Банку" змінився. Серед найбільших власників з'явився Дмитро Сідляренко (9,95%), який був заступником директора з фінансових питань "Танталіт". Раніше він працював у лізинговій компанії "Ліор" разом з нинішнім головою наглядової ради "Радикала" Ярославом Бера.

Ще одним співвласником установи виявився Микола Горон - у 2011 році він обіймав посаду директора фірми "Скайвест-Україна", власником якої була дружина директора "Танталіту" Марина Литовченко. Крім того, Горон був представником компанії BPT Express Ltd, зареєстрованої на Віргінських островах. А ця компанія володіла часткою в компанії "Київуніверсалсервіс", яка виконувала функції ЖЕКу у "Межигір'ї".

За рахунок того, що жоден з акціонерів "Радикал Банку" не володіє 10% акцій (мінімальна частка для розкриття Нацбанком інформації про власників), досі інформація про власників була фактично засекреченою.

finmaidan.com

Участь Радикал Банку у схемах "Сім'ї" підтверджують документи, знайдені у Межигір'ї. Виявилося, що він обслуговував рахунки деяких сумнівних підрядників, з якими працювали фірми оточення Януковича.

Нагадаємо, у Межигір'ї також знайшли докази того, що "Укрбізнесбанк" був обслуговуючою установою для фірм "Сім'ї". Окрім того, як відомо, правоохоронці встановили причетність до схем "Реал Банку", підконтрольного Сергію Курченку. !zn