UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче підняти мінімальні ціни на цигарки до 10 гривень за пачку

Парламентарії пропонують зобов'язати торгівельні мережі продавати цигарки не дешевше 10 грн за пачку. Це повинно привести до находження до бюджету додатково понад 2 млрд грн і на 4% скоротити обсяги споживання тютюну. Введення МРЦ підвищить вартість дешевих цигарок в 2-3 рази і зробить їх менш доступними, вважають автори законопроекту.

Група депутатів з фракцій "БЮТ-Батьківщина", Народної партії, Компартії та "Реформи заради майбутнього" зареєстрували законопроект № 11179, яким передбачено запровадження з 1 січня 2013 року мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на тютюнові вироби.

Це повинно привести до
находження до бюджету додатково понад 2 млрд грн і на 4% скоротити обсяги споживання тютюну, пише "Коммерсантъ-Украина".

Мінімальні роздрібні ціни на даний вид підакцизного товару з урахуванням всіх податків і зборів запропоновано встановити на рівні 10 грн за пачку як для сигарет з фільтром, так і без нього. За порушення даної норми автори пропонують штраф у розмірі 100% вартості отриманої партії товару, виходячи з МРЦ, але не менше 1 тис. грн. Щорічно мінімальний показник планується переглядати з 1 березня. Зараз діють МРЦ тільки на алкогольну продукцію.

Основна мета регулювання, відзначає один з авторів законопроекту Павло Унгурян ("БЮТ-Батьківщина"), - скорочення споживання сигарет. У пояснювальній записці до документа його розробники відзначають, що протягом 2008-2011 років в результаті постійного підвищення податкового навантаження на тютюнову продукцію споживання сигарет в групі курців від 12 років і старше скоротилося на 13%. Кількість людей з хронічними хворобами та смертей, обумовлених вживанням тютюну, також знизилася.

- У країнах, що розвиваються, стрімко зростає число курців


Введення МРЦ підвищить вартість дешевих сигарет в 2-3 рази і зробить їх менш
доступними, вважають автори законопроекту (найдешевші сигарети з фільтром зараз стоять 5,75 грн, без фільтру -3 грн). Тому обсяги споживання тютюну в 2013 році, за розрахунками депутатів, впадуть майже на 4%. Аналогічне скорочення очікується і в наступні роки з урахуванням щорічного перегляду МРЦ. Крім того, дана ініціатива дасть можливість збільшити відрахування до бюджету від акцизу на 2,6-2,8 грн - до 4,3 грн з кожної пачки. З урахуванням цього, а також ПДВ, додатково бюджет може отримати 2,2 млрд грн.

Неофіційно представники тютюнової індустрії відзначили, що тютюновий ринок в Україні і так знаходиться "в хиткому положенні", і "будь-який непродуманий крок" розбалансує його ще більше. Побоювання виробників викликає не зрівняння цін на сигарети з фільтром і без нього, а введення МРЦ в запропонованому розмірі. На зміну легальному досить дорогому товару прийде дешева контрабанда і контрафакт.
"Якщо зараз тіньовий ринок становить 4-5%, то навіть страшно подумати, що буде після введення МРЦ. Подібна ситуація була в Латвії, коли там різко підвищили акцизи в рамках зобов'язань, взятих країною при вступі до ЄС. Паралельно відбулося зростання тіньового сектора до 30%", - заявив співрозмовник видання.

"Українці палити не кинуть. При цьому треба враховувати, що сегмент сигарет без фільтру існує тільки в країнах СНД, і обсяг їхнього споживання в Україні - близько 7%. Сигарети без фільтра курять, тому що вони дешеві, тому споживачі перейдуть на нелегальну продукцію", - додає ще один виробник. На думку учасників ринку, введення МРЦ відіб'ється і на більш дорогих торгових марках. Щоб зберегти цінову політику, різницю у вартості між брендами і сегментацію, виробники будуть змушені підвищувати ціни на всі бренди.

- Податкова хоче ввести чіпові акцизи на сигарети для боротьби з котрафактом

Вже зараз в Україні найвищі акцизи на тютюнову продукцію серед країн СНД. А найдешевші сигарети в сусідній Білорусі коштують не дорожче 2,6 грн, у Молдові - 3,4 грн, у Росії - 5 грн. За даними Держмитниці, за 8 місяців цього року лідером за кількістю спроб незаконного ввезення сигарет в Україну є Молдова - виявлено 589 випадків, а за обсягами партій товару - Білорусь, майже 12 млн шт. Автори законопроекту в своїй ініціативі не бачать стимулів для незаконного ввезення сигарет в Україну. З Росією, зокрема, буде дотриманий баланс - уряд цієї країни планує значне підвищення ставок акцизу і в цьому, і в наступному році.

Нагадаємо, з нового року заплановано ще й зростання ставки акцизного податку - на рівень інфляції в 7,9%. !zn

Читайте також:

Податкова вимагає від виробників горілки і цигарок терміново «вийти з тіні»

Контрабанда сигарет - куди і звідки та як із нею борються в Україні

Електронні цигарки можуть викликати пошкодження легенів

Українці частіше стали пити горілку

Вчені пояснили, як паління протистоїть хворобі Паркінсона