UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада змінила Бюджетний кодекс України

В пояснювальній записці до закону вказано, що відповідні зміни необхідні для ухвалення держбюджету на 2021 рік.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №4100-д “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”. Документ підтримали 311 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться про те, що закон розробили для того, аби підготувати проект державного бюджету України на 2021 рік.

Так зміни, запропоновані документом, пов’язані із необхідністю врегулювання правових засад функціонування бюджетної системи держави, міжбюджетних відносин, створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі у зв’язку із прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад”, а також постанови Ради “Про утворення та ліквідацію районів”.

Закон передбачає надання Міністерству фінансів права на здійснення правочинів з державними деривативами, включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, в тому числі за рахунок здійснення державних запозичень понад обсяги, визначені на поточний бюджетний період законом про держбюджет. 

Також зміни в Бюджетний кодекс обумовлені запровадженням інструменту надання держгарантій на портфельній основі, спрямованого на підтримку державою суб’єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесів шляхом гарантування державою часткового виконання зобов’язань, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов’язань за портфелем кредитів та 80% за кожним окремим кредитом.

Крім того, згідно з пояснювальною запискою, зміни потрібня для врегулювання на законодавчому рівні консолідації на єдиному казначейському рахунку коштів, сплачених платниками податків на єдиний рахунок, їх зарахування на відповідні рахунки, відкриті в Казначействі для зарахування доходів державного та місцевих бюджетів. Також потрібно врегулювати своєчасне перерахування помилково та/або надміру зарахованих через єдиний рахунок до державного та     місцевих    бюджетів   коштів між   видами доходів і бюджетів.  

Закон також має забезпечити реалізацію статті 351 Податкового кодексу відповідно до закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Реалізація закону має погодити з Вищою радою правосуддя перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня у системі Державної судової адміністрації, що призводить до зміни обсягів видатків судів, відповідно до рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудиту ефективності використання ВРП бюджетних коштів на формування суддівського корпусу та контроль за його діяльністю.

Крім того, закон розробили для того, аби врегулювати здійснення покриття касових розривів загального фонду держбюджету за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку відповідно до рекомендацій Рахункової палати. 

Під час розгляду законопроекту в другому читанні народні депутати проголосували за повернення місцевому бюджету частки від акцизу на паливо. Зокрема, відповідна норма закону передбачає, що в наступному році 13,44% акцизного податку з пального, яке виготовлене в Україні, та таку ж частку акцизного податку з імпортованого пального, будуть автоматично зараховувати до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування.

Також парламентарії ухвалили поправку, яка передбачає перерозподіл на будівництво доріг комунального та місцевого значення 40% коштів, які надходять із Дорожнього фонду в бюджети областей.

Читайте також: Рада приступила до розгляду проекту держбюджету на 2021 рік: онлайн

У першому читанні проект закону про зміни до Бюджетного кодексу Верховна Рада ухвалила під час засідання 5 листопада. Тоді документ підтримали 253 народні депутати.