UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада затвердила закон про захист стабільності банківської системи

Результативно вдалося проголосувати лише з третьої спроби, коли присутній у Раді заступник голови Мінфіну нагадав депутатам про необхідність його прийняття для отримання грошей Світового банку.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про захист стабільності банківської системи. За відповідний законопроект №4938 у п'ятницю, 4 липня, проголосував 231 народний депутат при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Результативно вдалося проголосувати лише з третьої спроби, після того як заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко нагадав депутатам, що даний законопроект погоджено зі Світовим банком і від його прийняття залежить надходження до державного бюджету $ 1 млрд до кінця цього року. Законопроект також підтримується Національним банком і Міністерством фінансів.

Документ, зокрема, спрощує процедури, пов'язані зі строковою капіталізацією банків і продажем проблемних банків інвесторам, підвищує мінімальний статутний капітал банків зі 120 млн грн до 500 млн грн, вводить відповідальність за маніпулювання курсом і розширює відповідальність власників банків.

Окрім цього, закон надає НБУ право встановлювати особливості банківського регулювання у разі стрімкого погіршення ситуації на фінансовому ринку.

Автори законодавчих змін також виступили за розширення переліку критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних або неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок при досягненні обсягу негативно класифікованих активів банку 35% загальної суми активів.

Окрім цього, пропонується виводити з-під системи гарантування депозити в банківських металах, а також вклади, які використовуються вкладниками як засіб забезпечення виконання інших зобов'язань перед цим банком, і дозволяється Фонду гарантування вкладів випускати фінансові векселі та облігацій, термін яких може перевищувати п'ять років. !zn

Читайте також:

За кожен день неповернення депозиту банки будуть платити 1%: законопроект

Українці забрали з банків 86 млрд гривень депозитів

Вкладникам з Криму розповіли, як можна забрати свої гроші з проблемних банків

НБУ продовжив обмеження на зняття грошей з гривневих депозитів і карток