UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада заслухала доповідь Смолія перед голосуванням щодо його звільнення

Смолій черговий раз заявив про політичний тиск на Нацбанк.  

Верховна Рада заслухала доповідь Якова Смолія перед голосуванням депутатами постанови (№3782) щодо його звільнення з посади голови Нацбанку.
«Я прийняв важке, але необхідне рішення піти у відставку, оскільки протягом тривалого часу на Національний банк здійснюється систематичний політичний тиск. Тиск з метою ухвалення рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих «перемогах» і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш тривалій перспективі», - сказав він.
За його словами, Нацбанк залишається незалежним.  
«Це ускладнює ефективну роботу центробанку ще й тому, що Національний банк – не острів. Хоча дехто намагається ототожнювати незалежність НБУ з бажанням відмежуватися від інших державних органів, в реальності ми не працюємо в ізоляції. Так само як і економіка, і фінансові ринки. Вони залежать не лише від політики НБУ. Вони залежать від спроможності усіх державних інституцій знайти спільну мову. До цього прагнемо і ми в НБУ. Однак тиск – це антонім ефективного діалогу. Розмова, де один говорить фахово про економіку та фінанси, а інший – чує лише свої політичні інтереси, приречена на поразку. Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні!», - додав він.

Читайте також: Рада під час позачергового засідання розгляне відставку Смолія: онлайн

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Нацбанку та учасниками ринку щодо кандидатури нового глави НБУ замість Якова Смолія.

1 липня глава правління НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Свій крок він пояснив систематичним політичним тиском, що не давало йому ефективно виконувати посадові обов'язки. 

У разі звільнення Смолія, НБУ тимчасово керуватиме його заступниця Катерина Рожкова. Правління НБУ підтримало голову, підтвердило факти тиску і повідомило про готовність продовжувати роботу для підтримки макроекономічної стабільності.

Профільний комітет Ради підтримав відставку голови НБУ, проти голосували лише депутати від «Голосу» і «Європейської Солідарності».

Заява Якова Смолія про відставку стала наслідком тривалого тиску з боку Офісу президента. Каменем спотикання стали питання емісії та повернення грошей Ігорю Коломойському і братам Суркісам. Детальніше про обставини і прогнозовані наслідки відставки голови НБУ читайте в статті Юлії Самаєвої «Між Банковою і Нацбанком» у ZN. UA.