UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада з фінансової стабільності назвала головні ризики для економіки України

Підтримка міжнародних партнерів "стає системнішою".  

Члени Ради з фінансової стабільності на своєму засідання 19 липня схвалили оновлену Стратегію розвитку фінансового сектору України, що є одною з вимог МВФ. Також було визначено системні ризики фінансового сектору. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

"Війна затягується, водночас допомога Україні стає системнішою", - йдеться в повідомленні.

"Економіка України поступово відновлюється, однак залишається вразливою до безпекових ризиків, споживча інфляція знижується швидше, ніж очікувалося. Державні фінанси в хорошому стані передусім завдяки міжнародній підтримці. Валютний ринок перебуває в досить стійкому та рівноважному стані, комфортний рівень міжнародних резервів створює запас міцності для поступового пом’якшення валютних обмежень", - йдеться в повідомленні.

Крім того, банківська система зберігає високу ліквідність та прибутковість. За результатами оцінки стійкості, що наразі триває, буде розроблено план скасування пруденційних послаблень та подальшого впровадження регуляторних вимог. У пріоритеті - запровадження нових вимог до достатності капіталу, повернення до впровадження відкладених заходів та поновлення вимог до формування буферів капіталу.

Читайте також: НБУ розпочав процес виводу з ринку "Сенс Банку"

Відносно світової економіки, то, зазначаєтья, що їй вдалося уникнути ризиків глобальної рецесії, проте економічне зростання основних країн-партнерів відбуватиметься повільно. Темпи зростання глобальної торгівлі залишатимуться низькими.