UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада скасувала необхідність висновку Держаудитслужби для  військових закупівель

Верховна Рада України ухвалила постанову «Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану» №10071 про фактичне скасування висновку Державної аудиторської служби України щодо військових закупівель. За відповідне рішення на засіданні 21 вересня проголосували 306 депутатів, повідомив депутат Ярослав Железняк.

Згідно з постановою, Кабінет міністрів України має гарантувати виконавцям державних контрактів  з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із їх виконанням, а також суми прибутку (постачальницької винагороди) у складі вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів.

Постанова усуває проблему, яка дозволяла міністерствам включати прибуток у ціну товарів під час оборонних закупівель. Згодом це визнали збитками держави, а ДАСУ фактично заблокувала закупівлю в українських виробників військово-промислового комплексу.

Читайте також: «Кінці у воду»: у Держаудитслужбі розповіли, як війна допомагає держпідприємствам приховати інформацію

Наприкінці червня Державна аудиторська служба перевірила контракти Міноборони та заявила про порушення в них на 2,5 млрд гривень. На думку служби, українські виробники, що співпрацюють із Міноборони, не повинні закладати прибуток у контракти з державою. ДАСУ вимагає повернути ці 2,5 млрд гривень. Зокрема під загрозою закриття опинилось Конструкторське бюро «Луч», яке єдине в Україні виготовляє високоточну зброю, в тому числі ракети "Нептун", "Стугна", "Корсар".

Однак розслідування Юрія Ніколова для  ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» та «Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони», доводять що корупція в закупівлях Міноборони існує, і то в чималих масштабах.