UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада схвалила меморандум про фінансову допомогу від ЄС

Рішення про її виділення ЄС прийняв ще влітку 2010 року. Проте фактично "заморозив" її у лютому 2011-го, через півроку після того, як режим Віктора Янукович відправив екс-прем'єра Юлію Тимошенко до в'язниці.

Верховна Рада ратифікувала меморандум про надання Україні 610 млн євро макроекономічної допомоги Євросоюзу. За відповідний законопроект проголосували 280 народних депутатів на засіданні у вівторок, 4 березня.

"Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною, як позичальником і ЄС, як кредитором, так і Кредитної угоди між Україною як позичальником, Національним банком України як агентом позичальника і ЄС як кредитором, щодо надання Україні макрофінансової допомоги ЄС в сумі до 610 млн євро". Меморандум про взаєморозуміння передбачає виділення траншів кредиту в розмірі 100, 10, 250 і 250 млн.

Документ також визначає умови виділення коштів: перший транш допомоги буде надано після набрання чинності Меморандуму, Кредитної угоди і висновків Європейської комісії про задовільний хід реалізації домовленостей з МВФ.

Читайте: ЄС видасть Україні 610 млн євро макрофінансової допомоги тільки після відновлення співпраці з МВФ

Україна і Європейський Союз підписали угоди про виділення Києву макрофінансової допомоги 25 лютого 2013 року.

Нагадаємо, загальна сума допомоги становить 610 млн євро. В кінці червня 2010 року Рада міністрів ЄС прийняла рішення про надання Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги у вигляді кредиту на 15 років. Окрім того, цим рішенням передбачалося надання Україні ще 110 млн євро допомоги з виділених у 2002 році, але не використаних 200 млн євро. Однак у лютому 2011 року стало відомо, що Євросоюз фактично "заморозив виділення грошей Україні. !zn