UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла за основу законопроект про трансфертне ціноутворення

Депутати також вирішили якнайшвидше підготувати документ для його повного прийняття, що за твердженням Міндоходів дозволить ліквідувати схему зловживань при зовнішньоекономічних операціях, через яку держбюджет щороку недоотримує десятки мільярдів гривень.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні і за основу урядовий законопроект №2515 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення".

"За" це рішення у четвер, 20 червня, проголосували 279 народних депутатів з мінімально необхідних 226. Одночасно депутати вирішили скоротити термін підготовки законопроекту до другого читання.

Зокрема ініціативу Міндоходів підтримали керівна Партія регіонів (189 голосів), майже всі члени КПУ (31 депутат), позафракційні (23 голоси) і всі 33 присутніх депутати від опозиційної "Свободи". "Батьківщина" і "УДАР" виступили проти або не голосували.

"Закликаю стати на позиції державного патріотизму: точка прибутку повинна бути в країні, де вона запрацювала", - підкреслив представляючи документ з трибуни голова Міндоходів, додавши, що Україна досі залишається світовим аутсайдером у цьому питанні.

У той же час опозиційні фракції "Батьківщини" і "УДАРу" піддали критиці цей документ. За словами екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, він не відповідає рекомендаціям ОЕСР, а також вводить пільги для окремих галузей, власники яких близькі до влади: хімії, металургії, вугільної промисловості.

Опозиція пояснила, що основною претензією до закону є те, що він також вводить контроль над внутрішніми операціями. "Закон дозволяє впливати на внутрішнє ціноутворення, чого немає у всьому світі", - наголосила екс-голова ради підприємців при Кабміні Оксана Продан з "УДАРу".

Голова профільного парламентського комітету, член фракції керівної Партії регіонів Віталій Хомутинник визнав наявність спірної проблеми контролю над внутрішніми операціями, зазначивши, що її треба вирішити при підготовці документа до другого читання.

Раніше Клименко заявляв, що Міндоходів буде наполягати на збереженні контролю над внутрішніми операціями як складової закону про трансферне ціноутворення.

Законопроект передбачає податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування центральним органом державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням ґрунтується на принципі "витягнутої руки" (arm's length principle) - міжнародному стандарті, погодженому державами-членами ОЕСР в якості рекомендованого до використання за встановлення трансфертних цін для податкових потреб.

Законопроектом передбачено, що контроль за трансфертним ціноутворенням буде здійснюватися при проведенні операцій, обсяг яких з кожним контрагентом становить понад 50 млн грн на рік: між пов'язаними особами; між особами, хоча б один з яких зареєстрований на території країни, в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів менша, ніж в Україні.

Для контролю за трансфертним ціноутворенням буде використовуватися 5 методів з наступною пріоритетністю їх застосування: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); ціни перепродажу; "витрати плюс"; чистого прибутку; розподілу прибутку.

Платники податків разом з річною декларацією з податку на прибуток подаватимуть звіт про проведені ними протягом року контрольовані операції.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 11 березня затвердив законопроект про трансфертне ціноутворення і направив його на розгляд у Верховну Раду. Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що прийняття такого закону унеможливить витік капіталу з країни. Він також уточнив, що мова йде про навмисне заниження цін при експорті товарів.

За підрахунками фахівців Міндоходів, у разі прийняття закону про трансферне ціноутворення та його правильної імплементації державний бюджет може отримати додатково близько 20 млрд. грн. у найближчі три роки. !zn

Читайте також:

Голова Міндоходів: Пора почати поважати свою країну і платити прибуток тут

Міндоходів проти скорочення переліку пільгових податкових юрисдикцій у трансфертному законопроекті

Експерти розповіли про переваги закону про трансфертне ціноутворення