UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла за основу законопроект про Фонд енергоефективності

Фонд допоможе створити до 75 тисяч нових робочих місць.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5598 від 26 грудня 2016 року, який передбачає створення Фонду енергоефективності. Проект закону підтримали 227 народних депутатів.

Метою Фонду є підтримка ініціатив щодо енергоефективності.

"Нам дуже важливий цей закон як технічний, фінансовий інструмент, який дасть можливість не тільки ефективно використовувати кошти державного бюджету, але й залучити міжнародну допомогу... Європейський Союз чітко підтвердив, що стоїть поруч з нами, готовий підтримувати фінансово – у розмірі 100 млн євро – наповнення цього фонду", – сказав віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

Він додав, що в наглядовій раді Фонду буде представлена Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка буде його технічно підтримувати. Крім того, за підтримки ЄС в кожній області України будуть створені безкоштовні центри технічної допомоги у сфері енергоефективності.

За даними Зубко, робота Фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання і житловому секторі країни, які щорічно складають 2,4 млрд куб. м і 9 млрд куб. м відповідно, створити до 75 тисяч нових робочих місць, а також за п'ять-вісім років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності об'ємом близько 30 млрд євро.

Нагадаємо, що початок роботи державного Фонду енергоефективності було заплановано на квітень 2017 року.

У своїй статті для ZN.UA віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко написав, що для запуску Фонду енергоефективності Рада повинна прийняти ще чотири закону.

Також він заявляв, що Фонд дозволить домовласникам економити до 60% коштів на оплату тепла.

Детальніше про запуск в Україні Фонду енергоефективності читайте у статті Геннадія Зубка "Тепла реформа: перевірка України на зрілість" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".